IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работещите в „Напоителни системи” получават заплати

Изплащат се възнагражденията за юни, юли и август

14:27 | 02.10.14 г.
<p>
	Работниците от &bdquo;Напоителни системи&rdquo; ЕАД започнаха протести през септември. <em>Снимка: БТА</em></p>

Работниците от „Напоителни системи” ЕАД започнаха протести през септември. Снимка: БТА

От 1 октомври работещите в „Напоителни системи” ЕАД са започнали да получават своите възнаграждения за месеците юни, юли и август, съобщиха от КНСБ.

До този резултат се стигна след многократни протести от страна на работниците и служителите в държавното предприятие, включително в София, напомнят от синдиката.

Лично служебният министър-председател Георги Близнашки пое ангажимент за отделяне на допълнителни средства в размер на 4,5 млн. лв., които да бъдат разходвани с приоритет за работни заплати. Това стана факт с приемането на постановление от Министерския съвет на 19 септември 2014 година.

Работниците в държавното дружество „Напоителни системи" започнаха  протестите си от началото на септември.

Припомняме, че дружеството, което отговаря за напояването на селскостопански земи и превенцията на наводнения, хронично е финансово затруднено. Преди няколко месеца заради неплатени заплати работници от дружеството излизаха на протести, а двама дори обявиха гладна стачка.

Една от мерките за стабилизиране на дружеството бяха промени в Закона за водите, които позволиха то да получава финансови компенсации от бюджета за защитата от наводнения, когато това задължение е финансова тежест за него.

От министерството на земеделието обявиха и че много се разчита на започналия проект на Световната банка, който има задачата да реши проблема на „Напоителни системи” обективно и независимо с помощта на консултанти.

Проектът е със срок до юни 2015 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още