IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google предизвика Apple с нови устройства Nexus и Android L

Всички устройства обаче са позиционирани ценово малко под сравнимите продукти на Apple

13:01 | 16.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Google предизвика Apple с нови устройства Nexus и Android L

Американският онлайн концерн Google представи късно в сряда три нови продукта от серията Nexus, както и новата версия на мобилната си операционна система Android Lollipop (Android L). С тях компанията хвърля ръкавица към големия си конкурент Apple, който вероятно тази вечер ще представи обновения си таблет iPad, предава Ройтерс.

Google представи своя нов смартфон Nexus 6 и таблета си Nexus 9, както и сет топ бокса Nexus Player. Всички устройства са позиционирани ценово малко под сравнимите продукти на Apple. С това обаче Google поема по нов път, защото досега продуктите му струваха значително по-малко от тези на калифорнийския конкурент, предава Wall Street Journal.

Смартфонът ще се произвежда от Motorola, която все още официално е част от Google, но бе придобита по-рано от китайския Lenovo, като в момента се чакат само регулаторните разрешения за приключването на сделката. Nexus 6 е най-големият телефон от серията Nexus до момента и е със 5,9-инчов дисплей, което го прави и един от най-големите фаблети (от думите „phone“ и „tablet“)  на пазара изобщо. Резолюцията на екрана е Quad HD, или 4К (2560х1440 пиксела). 

Устройството използва процесор Qualcomm Snapdragon 805 и идва с 32 GB или 64 GB вградена памет. Устройството е снабдено още с 13 МР камера на задния панел, f2.0 обектив и оптична стабилизация на изображението, двойна LED светкавица и Ultra HD видеозапис. Предната камера е 2 МР, уредът има и два стерео говорителя. Батерията е 3220 mAh.

Както всички останали Nexus устройства, Nexus 6 разчита на напълно стандартен Android, като в случая става дума за новата версия Lollipop. Nexus 6 обаче разваля традицията на смартфоните от тази гама да предлагат топ хардуер на ниска цена, като ще се продава отключен за 649 долара.

Компанията представи и таблета Nexus 9, който ще се произвежда от HTC и ще използва 8,9-инчов екран с резолюция 2048х1536 и формат на изображението 4:3, вместо 16:9. Устройството разполага с говорители BoomSound на HTC, а батерията ще осигурява около 9 часа работа. Процесорът на джаджата е 64-битов Nvidia Tegra K1, оперативната памет пък е 2 GB. Според Google Nexus 9 е достатъчно малък, за да се носи удобно с една ръка, но същевременно е и достатъчно голям, за да се работи продуктивно с него.

Цената на таблета ще възлиза на 399 долара за версията с 16 GB памет. Моделът с 32 GB ще струва 479 долара, а ако към нея се добави и възможност за LTE - 599 долара.

Google ще предлага като допълнителен аксесоар за Nexus 9 клавиатура, която се прикача към таблета с магнити и „може да бъде сгъната под два различни ъгъла, за да стои таблета в скута стабилно като лаптоп".

Заедно с Nexus 6 и Nexus 9 на вчерашното си събитие Google представи и сет топ бокса Nexus Player - първото устройство с платформата за телевизори Android TV. Устройството ще се произвежда от Asus и ще идва в комплект с малко дистанционно управление, което има гласов контрол. Nexus Player ще използва двуядрен процесор Intel Atom с тактова честота 1.8 GHz, има 1 GB RAM, 8 GB памет, HDMI изход, Wi-Fi 802.11ac 2x2 (MIMO) и Bluetooth 4.1.

Цената на Nexus Player е 99 долара, а допълнителният контролер ще струва 39 долара. Поръчката ще е възможна само през Google Play.

Едновременно с устройствата интернет гигантът представи и своята нова мобилна операционна система Android 5.0 Lollipop. Според компанията Lollipop е гъвкава универсална система, която може да работи с всякакви устройства и може да бъде променяна според потребителските предпочитания. Ядрото на цялата философия е „кросплатформената концепция“ Material Design, същността на която е интуитивното управление на информацията с помощта на сензорни интерфейси и глас за всякакви устройства – лаптопи, смартфони, таблети. „Material Design осигурява най-отзивчиви изображения, наситена картина с естествена анимация, реалистично осветяване и сенки“, пояснява Google.

Новата версия прави Android много по-бърза платформа, като основната среда за изпълнение на процесите и приложенията е ART, която увеличава производителността до 4 пъти и осигурява плавност на интерфейса и на приложенията. Според Google Android може пълноценно вече да работи с процесори, съпоставими с процесорите за настолните компютри, независимо дали са с ARM или х86 архитектура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още