IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нейков: Реформата при ранното пенсиониране не трябва да се отлага

Необходимо е да се регламентира при каква възраст и стаж каква пенсия ще се получава, смята експертът

10:36 | 20.10.14 г. 5
Нейков: Реформата при ранното пенсиониране не трябва да се отлага

Въпросът не е дали ще се ограничава ранното пенсиониране у нас, а кога и как да се направи, но във всички случаи тази реформа не трябва да се отлага. Това мнение изрази бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков пред БНТ. Нейков обаче уточни, че подходът не може да бъде един и същ към всички.

Според него решението е в промяна на механизма. А именно със закон работодателят да бъде задължен да осигурява ново работно място на работниците от тежка категория труд след изработване на определен брой години.

„След като работникът е работил определен брой години при тежки условия, трябва да бъде изваждан от това работно място и да бъде назначаван на друго работно място“, каза експертът. Той уточни, че за целта трябва правителството да приеме нормативен документ и да се спазва законът. Това изисква и повече отговорност от страна на работодателя, допълни Нейков.

Целта на пенсионната реформа е да осигури 3-4 процента годишна индексация на пенсиите, продължи Иван Нейков. По негово мнение трябва точно да се изчисли и да се каже на хората какви ще са пенсиите след 15 години като размер и да бъде ясно регламентирано при каква възраст и стаж колко пари ще се получават за старост. Идеята е да има ясни разчети и хората да знаят какви ще са промените, посочи експертът.

Ранното пенсиониране може да претърпи корекции, но до известна степен. Тази позиция застъпи Мика Зайкова. За всички, полицаи, военни и други, работещи на терен, не трябва да има промяна в режима на ранно пенсиониране, смята тя. Но за всички останали трябва да има разграничения.

По нейни думи новата власт спешно до края на годината трябва да реши въпроса за пенсионирането, защото решението на кабинета „Орешарски“ за замразяване на възрастта и стажа изтича в края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 28 rate down comment 0
Lucifer
преди 9 години
Напротив, точно за завареното положение става въпрос. Какво правим от 1.01.15.????...питам за баща ми...след 37 г в химията втора категория и сега е на борсата. Роден е декември месец и всяко увеличение го праща в следващата година и автоматично го препраща всяка следваща година с ново увеличение на възраста....и до 100г никога няма да се пенсионира а аз ще му пращам пари от чужбина защото някой е опразнил НОЙ. Затова емигрирах, защото не искам да бъда захвърлен на произвола на съдбата като баща ми, защото в БГ вече четвърт век ни управляват *** а държавата ни загива заради "мозъци" като Нейков, Дянков, Христосков и най-вече заради тези, които им диктуват поръчките. Бог да я прости БГ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 2
Lucifer
преди 9 години
като вдигаш възраста накого ще плащаш??... в гробищата няма нужда от пенсий..така ли се решава проблема като убиеш едно поколение и какво после всичко ще цъфне ли????...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 5
khao
преди 9 години
събаряйте правителството, но като се изнесе и последния работещ от тук кой ще ви плаща пенсиите ? Ти разбираш ли че държавата ни загива ако не се вземат спешни и радикални мерки. Стига отлагане и влачене на проблемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 7
Lucifer
преди 9 години
ами от сега нататък може да изваждате от тези тежки условия на работа след 10г за 1-ва категория и след 15г за 2-ра категория, но кажете спешно какво ще правите с ония дето от 1.01.15г трябва да се пенсионират и имат вече над 37г стаж в тези тежки и вредни за здравето условия????(миньори, химици и мн. др.)....живи ли ще ги погребвате???...никой не ги иска на работа заради възраста и постоянно им се казва че били необходимите жертви на прехода....млади за пенсия и стари за работа....това какво е ако не цинизъм....къде е плавното повишаване на възраста съобразена с подобрените условия на живот и работа???...Дянковата таблица в НОЙ за възраст на пенсиониране след 1.01.15г е направо подписан некролог, а неяснотата по този толкова дълго нерешен проблем само нагнетява напрежение, което би съборило всяко правитество!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още