IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фокусът на Apple остава върху основния бизнес

Концернът обаче навлиза в нова сфера, по-голяма от продажбата на електронни устройства - финансовите услуги

13:01 | 20.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Инвеститорите може би трябва да гледат на новата платежна система Apple Pay като на потенциалната черешка върху вече вкусната торта. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Инвеститорите може би трябва да гледат на новата платежна система Apple Pay като на потенциалната черешка върху вече вкусната торта. Снимка: Ройтерс

Днешният понеделник се очаква да се превърне в нов финансов повратен момент за американската компания Apple. Но не по известния засега начин. Тази вечер след приключването на борсата технологичният концерн не само ще представи своите резултати за фискалната 2014 година и отново ще отчете рекордни продажби. Освен това Apple за първи път ще навлезе в сегмент, който е още по-голям, отколкото продажбата на електронни устройства: финансовите услуги. Причината за това е стартът на платежната услуга Apple Pay, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Само в САЩ приходите от трансакции с кредитни и дебитни карти се оценяват на около 4 трилиона долара годишно. Това се равнява на 40 пъти годишните приходи от продажби на iPhone, които според анализатори ще обяви Apple днес. Въпреки това маржовете на печалба са значително по-ниски от бизнеса със смартфони. А и делът на Apple от общия пазарен дял поне в началото ще бъде много нисък. 

Въпреки това обещанието за нов бизнес очарова инвеститорите в една фирма, която вече успя да създаде цели три изцяло нови продуктови категории през този век. И въпреки че за мнозина главният изпълнителен директор на концерна Тим Кук е бил твърде арогантен с обещанието, че „Apple Pay ще промени завинаги начина, по който ние плащаме“, предполагаемите преувеличения на компанията в миналото достатъчно често са се препокривали с истината.

Въпреки по-ранните успехи инвеститорите може би трябва да гледат на новата платежна система и, разбира, се на умните часовници на Apple като на потенциалната черешка върху вече вкусната торта. Една от причините за връщането на цената на акциите на групата в близост до историческите върхове е, че съществуващият бизнес е вече достатъчно силен.

Анализаторите очакват, че Apple ще отчете за фискалната година, приключваща през септември, печалба от 6,34 долара на акция при приходи от малко над 180 млрд. долара. През миналата година печалбата бе 5,68 долара за акция. Всъщност Apple може просто да се наслаждава само на високите маржове, на съществуващите продуктови линии, както и на лекото увеличение на приходите. В края на краищата компанията натрупа само през последните дванадесет месеца парични активи, оценени на 48 млрд. щатски долара, след приспадане на направените инвестиционни разходи. 

С дял от 8% от пазарната стойност на компанията така нареченият свободен паричен поток е по-добър от показателя при много мобилни оператори, които продават iPhone. Всъщност те би трябвало да бъдат стабилен паричен генератор, а не показна компания като Apple, пише още WSJ.

Прид представянето на резултатите си за третото тримесечие през юли компанията обяви, че вече е приключила с половината от наскоро разширената до 130 милиарда долара програма за обратно изкупуване не акции. Най-впечатляващото от тази инициатива е, че нетната парична позиция е идентична с тази през 2012 г., когато програмата стартира.

И дори ако платежните решения са само нова атракция за Applе, или в най-добрия случай просто функция, с която да отличи собствения си хардуер от масата на конкурентните устройства, ходът на американската компания ясно показва, че тя поема в посоката, в която са парите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още