IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ продължава преговорите за кабинет с четири партии

Вторият тур на разговорите ще е с реформаторите, БСП, патриотите и АБВ

15:42 | 20.10.14 г. 1
ГЕРБ продължава преговорите за кабинет с четири партии

ГЕРБ продължава преговорите за съставяне на правителство през тази седмица с БСП, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Въпреки заявката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов той лично да участва във втория кръг от консултации, днес той обяви, че на поредните срещи ще присъства само преговорният екип, а той ще се включи на по-късен етап, ако се стигне до разговор с лидерите.

„Решихме да проведем още едни консултации с четири партии през тази седмица. На първо място това са реформаторите. Това са нашите партньори, независимо от проблемите, които има там“, заяви Борисов след продължилото три часа разширеното заседание на новоизбраните депутати от ГЕРБ, местните лидери от цялата страна, евродепутатите, както и кметовете от партията.

Борисов анонсира, че ще ги събере отново следващия понеделник преди насроченото за 14 часа учредително събрание на 43-то Народно събрание.

„Така че дотогава поне за партията трябва да имаме изчистена концепция – дали ще предложа правителство на малцинството. Явно е, че само с ГЕРБ не може да стане, защото тогава само подкрепа на ДПС ще имаме, което е неприемливо“, заяви той.

Според него това, което повечето хора си мислят сега, е, че изборите са почти неизбежни, защото ако има нещо по-лошо от правителство на всяка цена, това е правителство без принципи.

„За съжаление, такива като БСП, СДС, НДСВ заминаха в историята именно поради погазване на принципи. Държавата е важна, но тя може да бъде управлявана само от стабилно, принципно правителство, което може да взима решения.

Ние гледаме много отговорно на това. Не е честно през няколко месеца на президента Плевнелиев да му се вменява в дълг да прави служебно правителство и заради това политическите партии сме длъжни да излезем от кризата и да намерим решение“, настоя лидерът на ГЕРБ.

Макар че след срещата с Реформаторския блок миналата седмица екипът на ГЕРБ в лицето на Менда Стоянова, Цецка Цачева и Румяна Бъчварова обяви, че обединението не им изглежда като стабилен партньор, Борисов днес коментира, че те явно са единни.

„Аз съм склонен да приема това, което заявяват реформаторите, че така са се явили на избори и са достатъчно стабилни, те в публичното пространство са заявили какви са и това е сбор от партии, които са дясноцентриски“, мотивира се той.

Освен това според него в над 90% им съвпадат програмите.

„На тези преговори нашият екип се справи много добре, но ще включим и експертни групи от по двама-трима по темите и да се подготви един документ за подписване на споразумение или изцяло да се отхвърли възможността за такова“, обясни още Борисов.

Той е готов да се включи в разговори след това, тогава, когато има подготвено коалиционно споразумение и има детайли по него или компромис, който преговорният екип не е готов или оторизиран да направи, стана ясно още от думите на Борисов. Като пример той посочи данъците и енергетиката.

И по време на втория кръг от преговори няма да се говори за министерски кресла, а това ще стане на лидерска среща, когато ще се разпределят постове и за заместник-министри и областни управители.

„Крайният срок за съставяне на правителство ще дойде, след като президентът ни връчи мандат и имаме една седмица срок да го съставим“, заключи Борисов.

Според него няма дори теоретична възможност ДПС да стане партньор на ГЕРБ.

„Те имат време да си отчетат грешките, защото всички партии поставят като незаобиколим фактор кой, защо, как. Те трябва да направят ревизия на своята политика, за да станат приемливи за другите партии. Тяхната практика, която имат сега, е неприемлива и за БСП, и за нас. Те имат прекрасно време сега, както ние, когато бяхме в опозиция, да си почистят къщичката“, настоя още той.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Още видео материали вижте в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още