IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-късно пенсиониране и ръст на осигуровките предлага екипът „Христосков“

Какви варианти за пенсионно-осигурителната система предлагат експерти от служебния кабинет на новата власт

13:41 | 21.10.14 г. 44
По-късно пенсиониране и ръст на осигуровките предлага екипът „Христосков“

Служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков представи официално дългоочакваните предложения за пенсионната реформа, които експертен съвет е обсъдил в последните няколко месеца, съобщи БТА.

Предлага се пенсионната възраст да продължи да нараства и да се изравни за двата пола, увеличение на пенсионната вноска и вноската за безработица, ограничаване на ранното пенсиониране за работещите в специализираните ведомства, увеличение на максималния осигурителния доход, както и затягане на режима при инвалидните пенсии.

Увеличение на пенсионната възраст

Предлагат се няколко варианта за увеличение на пенсионната възраст. При така наречения нулев вариант, който е според текущото законодателство, възрастта за придобиване на право на пенсия на жените и мъжете от 2015 година ще се увеличава с по 4 месеца до достигане на 63 години за жените през 2021 г. и 65 години за мъжете през 2018 г. Необходимият осигурителен стаж ще нараства със същата стъпка до достигане на 40 години за мъжете и на 37 години за жените.

Първият вариант, който вече е ново предложение на експертите, е изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2036 г. на 65-годишна възраст и след това въвеждане на автоматичен механизъм спрямо очакваната продължителност на живота.

При втория вариант се предвижда изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2028 г. и след това въвеждане на автоматичен механизъм. При този вариант повишението на пенсионната възраст на жените е с по 2 месеца на година до 2016 г. и за периода от 2017 до 2027 г. е с по 4 месеца за година. При мъжете пенсионната възраст се повишава с по 2 месеца до 2016 г. и след това - с по един месец на година.

Третият вариант предлага изравняване на пенсионната възраст на жените и мъжете на 65 години според годината на раждане и след това да се въведе автоматичен механизъм.

Нарастване на стажа за пенсиониране

В първия вариант за нарастване на стажа се предвижда да се запази стъпката за нарастване на осигурителния стаж с 4 месеца от началото на всяка календарна година до достигане на 40 години за мъжете и 37 години за жените.

Според втория вариант стажът нараства със стъпките на нарастване на възрастта (от съответния вариант) до достигане на 40 години за мъжете и 37 години за жените.

Нарастване на осигурителната вноска

Експертите предлагат да нараства осигурителната вноска за фондовете "Безработица" и "Пенсии" с по 1 процентен пункт от 1 януари 2015 година, като от 1 януари 2019 година да има увеличение само за фонд "Пенсии" с 1 процентен пункт.

При втория вариант се предвижда нарастване на осигурителната вноска за фондовете "Безработица" и "Пенсии" с по 1 процент пункт от 2016 г., а през 2019 г. да има ново нарастване само за фонд "Пенсии" с 1 процентен пункт.

Максималният осигурителен доход ще расте

Максималният месечен размер на осигурителния доход да се обвърже с размера на минималната работна заплата, предлага Консултативният съвет.

При първия вариант максималният месечен размер на осигурителния доход се предвижда да бъде равен на осем- или десеткратния размер на минималната работна заплата към 1 януари на текущата календарна година. При втория вариант се предвижда осигурителният доход, от който се изчисляват осигурителните вноски, да не може да бъде по-голям от осем или десеткратния размер на минималната работна заплата за месеца, за който е получен доходът, върху който се дължат осигурителни вноски.

Предложенията предвиждат максималният месечен размер на осигурителния доход за 2015 г. да стане 3040 лв., ако е равен на осем минимални работни заплати, и 3800 лв., ако е равен на десет минимални заплати.

Промени и при ранното пенсиониране

За ранното пенсиониране, на което имат право миньорите например, са разработени четири варианта за промени, съобщава bTV. Правото им да се пенсионират по-рано от останалите ще се запази въпреки плавното увеличение на възрастта. За работещите в специализираните ведомства, като полицаи и военни, се предлага въвеждане на пенсионна възраст, каквато за тях в момента няма.

Предлага се по-труден достъп до инвалидни пенсии, както и инвалидната добавка за пенсионерите да отпадне.

Има и предложение още от началото на 2015 година да се въведе наказателна отговорност за длъжностни лица, които избягват установяването или плащането на задължителни осигурителни вноски.

Друго предложение е да се възстанови отменена разпоредба в Кодекса за социално осигуряване, съгласно която длъжностно лице, което начисли или разреши изплащането на възнаграждения, без да са внесени дължимите за тях осигурителни вноски, се наказва с глоба в размер на невнесените осигурителни вноски, но не повече от 20 000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 4 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Виж ти какво бил казал новия председател на ЕК (Юнкер): Или ще успеем да направим от Европа политически орган за справянето с големите въпроси, или ще се провалим, ако се занимаваме с дребните. МЛАДИТЕ ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАТ ПОВЕЧЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ИНАЧЕ ЩЕ СЕ ПРОВАЛИМ. Обещахме на европейските избиратели ЕС да се занимава с големите проблеми", заяви новоизбраният председател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 4
cokrat1
преди 9 години
Можеш да пишеш колкото си искаш...но няма да убедиш в правотата си никой. Настоящите житейските факти са против тезите ти. Аз също нямам намерение да те убеждавам в каквото и да било, защото ще е чиста загуба на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 13
Ricco
преди 9 години
...И още нещо да не забравя - това, че сегашните пенсионери са работили някога не е основание да искат високи пенсии защото в крайна сметка, това, което са изработили е под всякаква критика - България е на последно място в Европа по всички положителни показатели. Аз ако съм пенсионер, още повече от тези - с високите пенсии, които имат претенции и за още по-високи, бих се срамувал какво наследство съм оставил. И между другото съм виждал такъв човек - който се срамува от това, но предполагам, че той е прекалено свестен (и затова продължава и да работи и да помага). На повечето други обаче, това положение на нещата явно трябва да им бъде напомнено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 6
Ricco
преди 9 години
Ето това показва начина на мислене на така наречените пенсионни "експерти" (цитат от друг сайт): "Да се въведе по избор на осигурения като чрез пенсионния калкулатор се преценява кое е по-благоприятно - да се вземат 3-те най-добри години преди 1997-*** или не."Значи на пенсиониращия се гледа като на човек, на когото се дава избор да избира по-доброто за себе си, а на останалите, плащащите неговия избор се гледа като някаква безправна (робска) работна ръка от която колко ни потрябват толкова си вземаме и не се интересуваме тя от какво има нужда и дали на нея й стигат парите. ...Накратко - коне с капаци са тези "експерти". Ако има начин аз бих ги съдил за системен геноцид над работещите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 4
Ricco
преди 9 години
Освен това "***", ако помислиш малко върху това, което съм написал, ще разбереш, че това са принципни разсъждения, един вид - идеал. Как този идеал да се претвори в действителността, какъв преходен период да се направи, е работа на сметки и експерти. Също така, това, че пенсиите са доброволни (над определен минимален праг) не значи, че няма да се плащат. Да повторя, че сегашните по-възрастни работници са облагоделствани по всички начини и имат по-големи възможности да плащат. Ако трябва, в преходния период, хората над 40 години (тук съм и аз) ще бъдат задължени да плащат по-високи осигуровки. С една дума, ако има желание, може да се намерят начини. Е, ще има намаление на някои (по-високите) пенсии, но няма как - в крайна сметка целта е да останат повече пари в младите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Некакви "експерти" искали да връщат доверието в пенсионната система. И как? Като вдигат вноските и ощетяват работещите. Защото така била показвала някаква измислена от тях формула. Обаче "***" житейската формула е точно обратната и показва, че колкото по-малко осигуровки плащам сега и колкото повече инвестирам в себе си и около себе си, толкова по-добре ще съм в бъдеще. Е, освен ако не смяташ да внесеш работна ръка от северна африка, ама това някак си не ме кефи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 3
Ricco
преди 9 години
Скивай и ти "***"... и аз съм сериозен. А днешните 2 милиона работещи какво ще ги правим? В чужбина ли продължаваме да ги пращаме? Това ти го казвам щото ако я караме както досега - винаги да гледаме да е по-добре за пенсионерите, точно така ще стане (и точно така става). И това само защото нек'кви самозабравили се старци им показват среден пръст. Дебел среден пръст. И не само с пенсиите. Цялата система ощетява по-младите - да напомня, че за един и същ труд работниците с по-голям стаж получават по-големи заплати. Дори при любимците на властта - фуражките, вместо парите да им се дават докато са по-млади и имат нужда от тях, им изсипват 20 заплати чак когато се пенсионират. За да са добре като пенсионери, а не като млади.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 5
data
преди 9 години
До колкото знам ранната смъртност на ромовете смъкват доста средните показатели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 14 rate down comment 1
gabarduk
преди 9 години
65 години.добре .мисля че такава е и средната възраст за пенсиониране в европа само че.... и нас продължителността на живота е с 5 години по ниска от тази в европа. кво прайм сега а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 9 години
Императоре, не си коректен. Колко от портфейла на фондовете е в релни активи (акции) и колко в дълг под формата на дцк и депозити?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още