IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов е най-споменаваният политик в медиите

За изборите се пише по-често преди вота, отколкото по време на кампанията, показва проучване

14:51 | 21.10.14 г.
Бойко Борисов е най-споменаваният политик в медиите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов продължава да води класацията на политиците, които присъстват най-често в българските медии. Това показва проучване на Фондация „Медийна демокрация“ и Фондация "Конрад Аденауер". То проследява написаното между 24 май и 3 октомври в 8 медии – телевизиите БНТ, bTV, Нова телевизия и TV7 и вестниците „Труд“, „Телеграф“, „Сега“ и „Преса“. Общият брой на анализираните материали е 8199.

Резултатите показват, че Бойко Борисов продължава да е медиен герой и води класацията с 1343 споменавания. Това е с 49% повече от втория в списъка – президента Росен Плевнелиев, за когото е писано 901 пъти в изброените медии. Трети се нарежда вече бившият премиер Пламен Орешарски.

Президентът е покачил значително присъствието си в медиите, стана ясно от думите на ръководителя на Фондация „Медийна демокрация“ Орлин Спасов. Според него обяснението за това е фактът, че е инициатор на служебното правителство. Данните от проучването показват още, че в БНТ и bTV президентът успява да измести по популярност Бойко Борисов.

Медийният рейтинг на Плевнелиев, Борисов, Михаил Миков и Лютви Местан расте, а този на Сергей Станишев, Николай Бареков и Волен Сидеров пада, показва изследването. Въпреки това Станишев запазва четвъртото място в класацията, а Бареков – шестото.

ГЕРБ е най-споменаваната партия във вестниците и телевизиите – 2290 пъти, показва още проучването. На второ място се нарежда БСП с 2204 споменавания. Следват кабинетът на Пламен Орешарски, ДПС и правителството на Георги Близнашки. На едно от последните места е Централната избирателна комисия. Повечето партии, с изключение на „Атака“, бележат ръст на медийния си рейтинг в анализирания период.

Според изследването телевизиите отразяват повече управлението на страната, а пресата се интересува най-вече от партиите и политическите процеси. Кабинетът на Пламен Орешарски пък е бил на прицел на всички – критикуван е и от телевизиите, и от вестниците.

Проучването е направило анализ и на новините в интернет. Според данните и в новинарските сайтове и блогосферата най-често споменаваните политици са Бойко Борисов, Росен Плевнелиев и Пламен Орешарски. Популярността на Сергей Станишев отново бележи спад. В средата на тази класация се оказват Цветан Василев и Делян Пеевски заради казуса с КТБ.

Медийните анализатори правят парадоксалния извод, че изборите се оказват по-честа тематика преди вота, отколкото по време на кампанията.

В социалните мрежи се отчита отлив на гражданска енергия и ентусиазъм, в същото време се увеличава подкрепата за Реформаторския блок, показва още проучването.

Още политически новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още