IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще стимулира вътрешната трудова миграция

Руската Дума прие законопроект за отпускане на субсидии на работодатели, които привличат руснаци, живеещи в други региони на страната

17:24 | 22.10.14 г.
Русия ще стимулира вътрешната трудова миграция

Руското правителство ще се опита да стимулира вътрешната миграция, става ясно от приет на първо четене законопроект в Думата, пише агенция ТАСС. Работодателите, които привличат руски граждани, живеещи в други региони на страната, ще получават специални субсидии, гласят готвените текстове.

Андрей Исаев, председател на комисията по труда в руския парламент, обяснява, че с въвеждането на закона „по цивилизован път“ външната трудова миграция ще бъде заменена с вътрешна.

От друга страна, ще бъдат решени и проблемите на безработицата, особено в тези региони със специализирани производства, които днес се съкращават.

Чрез законодателните промени се очаква да бъде насърчена трудовата мобилност. „Хората, останали без работа, са принудени да започват каква да е работа, а с помощта на програмата те могат да се преселят на друго място, да получат достойна работа и достойно заплащане“, обясни Исаев.

През 2015 година за плановете за повишаване на мобилността на работещите ще бъдат изразходени 2,2 млрд. рубли, сочат още изчисленията на авторите на законопроекта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още