IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 24 октомври

07:30 | 24.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 24 октомври

С огромно закъснение: Фонд "Земеделие" почти договори всички забавени европроекти

В. Капитал Daily

Няколко месеца след крайния срок фонд "Земеделие" е на път да приключи договарянето по изтичащата програмата за развитие на селските райони. Това трябваше да стане до 30 юни, но едва сега в институцията се подписват договорите по двете неземеделски схеми от програмата. В изчакване са само 28 проекта, по които се изисква допълнителна информация. Това сочи справка на фонд "Земеделие", поискана от "Капитал Daily". Отделеният бюджет от около 140 млн. лв. ще стигне за 474 проекта, сред които има и такива за покупка на автомобили. След скандала със заявените за субсидии луксозни возила обаче за тях беше наложен таван за получаване на финансова помощ.

Според актуалната информация на фонд "Земеделие" в момента се подписват договорите по проектите по двете схеми - за разнообразяване към неземеделски дейности и за подкрепа за развитие на микропредприятия. Финансирането  ще се разпредели между 474 проекта. Фондът е изискал да получи до края на месеца допълнителна информация само за 28 проекта.

Тези две схеми са последните, по които имаше забавени проекти от предишното ръководство на фонда. Самите проекти са подадени през пролетта на 2013 г., като според наредбите трябваше да бъдат разгледани до три месеца, тоест есента на миналата година. Това обаче така и не се случи, като забавянето беше толкова голямо, че беше прескочен и поставеният от Европейската комисия (ЕК) финален срок за договоряне от 30 юни. След това институцията започна преразглеждане на проектите, но спрямо изисквания на евросъюза, важащи за новия програмен период. През последните месеци обаче има много предположения от експерти, че голяма част от тези проекти няма да може да се изпълнят. Причината е, че това трябва да се случи до септември следващата година - кратък срок, особено за предложенията, включващи строителни дейности.

Бизнес на пътя на куршума

В. Капитал Daily

Приходи от 54.4 млн. лв. и печалба - 9.1 млн. лв. От бронежилетки. Въпреки че снабдява на 100% българската армия и полиция, производството е 99% за износ, а инвестициите до момента са около 10 - 12 млн. лв. Това са само част от количествените показатели на българския производител на бронежилетки "Марс Армор", който е увеличил приходите си в сравнение с 2012 г. със 164%, и очаква още ръст. "Миналата година произведохме 55 хил. бронежилеки. През тази числото ще е 70 хил. Ние в момента сме най-голямата фирма в Европа, която произвежда само това изделие", заявява не без самочувствие генералният мениджър и собственик на компанията Пламен Ташков.

Когато има повече военни конфликти, логично има и по-голямо търсене на бронежилетки. Ръстът на дружеството обаче по думите на Ташков се дължи на нарасналия й имидж. "Работим в цял свят. Няма голям търг на интересните за нас пазари, който да мине без наше участие", продължава Ташков, който идната седмица ще подпише договор за 10 хил. бройки за чилийската армия, с опция да станат 15 хил.

Държавата спасява ТЕЦ "Варна"

В. Стандарт

Държавата има твърдо намерение да спаси ТЕЦ "Варна". Това стана ясно от думите на зам.-министъра на икономиката Антон Павлов, който участва в конференцията "GREAT Energy Summit" в Прага, организирана от посолствата на Великобритания в България и в Чехия. В Прага Павлов се срещна с чешкия министър на търговията и индустрията Ян Младек. Основният обсъждан въпрос е бил търканията в последно време между "ЧЕЗ България" и нашата държава, и в частност бъдещето на ТЕЦ "Варна", която има опасност да бъде затворена, ако не бъдат направени инвестиции за модернизация и екологизация на блоковете, за да отговарят на европейските норми.

Павлов и Младек са се договорили, след като бъде формирано новото българско правителство, а малко по-късно и това в Чехия, където този уикенд предстоят избори, да бъде сформирана работна група между двете страни, която да тушира напрежението между нашата държава и чешката компания и да помогне за решаването на належащите въпроси. Според Павлов, ТЕЦ "Варна" е много важно да продължи да работи. Не само заради България, но и заради стабилността на доставките на ток в целия регион.

Пускат скоро парите от ЕС за туризъм

В. Стандарт

Спрените от Брюксел средства за туризъм по ОП "Регионално развитие" могат да бъдат пуснати съвсем скоро, до седмици. Това обяви зам.-министърът на регионалното развитие Йорданка Чобанова. До вторник у нас е имало одитори от Брюксел, които са проверявали дали отчетените от ЕК пропуски са изчистени. Ако становищата им са положителни, парите ще бъдат размразени. Строителното министерство работи и по договаряне на новата ОП "Региони в растеж".

Гарантират пенсиите като депозитите

В. Стандарт

Парите, които се трупат за втора пенсия в универсалните пенсионни фондове, да бъдат гарантирани по подобие на банковите депозити. Това предлага Консултативният съвет за усъвършенстване на осигурителната система. Eкспертите са разработили подробни законови текстове за въвеждане на новите гаранционни фондове, които ще бъдат представени на редовно избрания кабинет. Един от вариантите, предложен от експерти на Комисията за финансов надзор, е да се създаде фонд с отделна администрация по примера на Фонда за гарантиране на банковите депозити, който да се пълни с отчисления от всички пенсионноосигурителни дружества.

Част от членовете на Консултативния съвет обаче предлагат всяко пенсионноосигурително дружество да създава свой гаранционен фонд, който да управлява и да носи цялата отговорност за гарантиране на вноските на осигурените в него лица. Мотивът е, че така няма да се повтори примерът с фалита на КТБ, която сега ще изчерпи целия гаранционен фонд за сметка на всички банки. Въвеждането на мултифондове и във втория, и в третия стълб на пенсионната система, е друго предложение на съвета.

И следващият кабинет ще е по формулата "Орешарски"

В. Сега

Кабинет, съставен от ГЕРБ и Реформаторския блок, с парламентарната подкрепа на Патриотичния фронт - тази възможност става все по-отчетлива след поредния кръг политически консултации вчера. Така новото правителство ще повтори формулата на предшественика си. Коалиционно споразумение няма да се подписва и представители на патриотите няма да участват в кабинета. По този начин ще бъдат туширани критиките на Брюксел за присъствието на крайната десница в следващото българско правителство.

До договорката между ГЕРБ и ПФ се стигна след 4-часови разговори. ГЕРБ направи реверанс към бъдещия си партньор, като обяви, че фронтът не може да се приема като националистическа коалиция. "Смятаме, че определения като националистична формация не се отнасят към тях", обяви Румяна Бъчварова.

Еколози настояват плановата сеч в горите да се обявява в интернет

В. Сега

Планираната сеч в горите да е публично достъпна информация и да се обявява на интернет страниците на институциите, които възлагат или одобряват инвентаризацията и съответния горскостопански план. За това апелираха вчера от коалицията екоорганизации "За да остане природа в България" във връзка с нова наредба на агенцията по горите.

Документът е за инвентаризация и планиране на българските гори. Според зелените времето за съгласуване и коментари е било твърде кратко - само 2 седмици, а изготвянето му е отнело цели 3 години. Новата наредба е от огромно значение не само за добива на дървесина, но и за развитието на туризма, опазването на водните ресурси и биологичното разнообразие у нас, напомнят зелените. Затова те настояват наредбата да бъде синхронизирана и със Закона за биологичното разнообразие.Така ще се гарантира, че дърводобивът не застрашава редки животински видове и уязвими екосистеми в горите от европейската екологична мрежа Натура 2000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още