IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ебола стигна до Ню Йорк

Първи случай на болестта потвърдиха и в Мали

11:15 | 24.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="font-size: 11.8181819915771px;">Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио даде специална пресконференция, за да успокои жителите на града. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио даде специална пресконференция, за да успокои жителите на града. Снимка: Ройтерс

Лекар, който наскоро се е завърнал в Ню Йорк след работа със заразени с ебола пациенти в Западна Африка, е дал положителна проба за вируса, съобщи Ройтерс, като се позовава на представители на местните власти.

Това е първият случай на ебола в града. Медикът, идентифициран като Крейг Спенсър, е работил в Гвинея за организацията "Лекари без граници".

Той се е върнал в страната преди повече от седмица, а вчера беше съобщено, че е приет с треска и стомашно-чревни проблеми в болница в Ню Йорк.  Междувременно здравните власти издирват всички, с които Спенсър е имал контакти, за да проверят дали има евентуален риск някой от тях да е също заразен.

Кметът на мегаполиса Бил де Блазио се опита да успокои жителите, като заяви че няма причина за тревога. При лечението на Спенсър се спазват стриктни правила, пояснява градоначалникът. 

Центърът за контрол и превенция на болестите, който ще направи допълнителни изследвания, за да потвърди първоначалните резултати, е изпратил екип в Ню Йорк, а здравните власти в града търсят всички, с които Спенсър е имал контакт, за да проверят дали някой от тях не е застрашен. Годеницата на лекаря и двама негови приятели са поставени под карантина, но не показват симптоми на Ебола.

Същевременно първи случай на ебола потвърдиха и в Мали. Пациентът там е 2-годишно момиче, което също е пристигнало от съседна Гвинея. С това Мали стана шестата западноафриканска държава, засегната от разпространението на вируса.

Междувременно на заседанието на Европейския съвет държавните и правителствените ръководители на ЕС ще обсъдят днес въвеждането на допълнителни мерки за борба с вируса. Очаква се новоизбраният комисар по въпросите на хуманитарната помощ и управление на кризи Христос Стилианидис да бъде координатор на ЕС в борбата с болестта. Наскоро пък САЩ назначиха Рон Клайн за координатор на американското правителство за борбата с вируса.

Припомняме, че Европейската комисия отпуска 24,4 млн. евро от бюджета на ЕС за спешно необходими изследвания на ебола. Средствата ще бъдат разходвани за пет проекта, вариращи от мащабно клинично изследване на потенциална ваксина до тестване на съществуващи и нови химични съединения за лечение на ебола. Комисията работи и в сътрудничество с представители на промишлеността за по-нататъшното разработване на ваксини, лекарства и методи за диагностициране във връзка с ебола и други хеморагични заболявания в рамките на Инициативата за иновативни лекарства. 

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още