IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече от половината българи са подложени на стрес на работното място

Медици, учители, IT експерти са сред най-потърпевшите, сочат данни на Европейската агенция по безопасност и здраве при работа

15:32 | 24.10.14 г.
Повече от половината българи са подложени на стрес на работното място

Според данни на Европейската агенция по безопасност и здраве при работа 52 на сто от работещите в България смятат, че случаите на стрес на работното им място са чести или много чести.

Само 7 на сто от нашите работници посочват, че не са подложени на стрес, а 40 процента - че случаите са много редки, каза директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев, цитиран от БТА.

Проучването на европейската агенция сочи, че най-често посочваните причини за стрес са реорганизация или несигурност на работното място - 72%, удължено работно време или прекомерно работно натоварване - 66%, и нагрубяване или тормоз - 59%.

240 милиарда евро годишно са щетите, които понася европейската икономика от разходи, свързани с психични разстройства на работниците, показва още проучването. 

Стресът на работното място е вторият най-често съобщаван здравословен проблем в Европа, допълни Томев.

Според проучванията на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ сред факторите, водещи до стрес, са и липсата на адекватна връзка между изпълняваната работа и възнаграждението на труда, разминаването между резултатите от работата и кариерното развитие, както и работата на смени и през почивните дни.

Работещите в здравеопазването, образованието, държавната администрация и IT технологиите бяха определени от синдикалните представители като едни от най-потърпевшите сектори от стрес на работното място.

Заместник-председателят на Федерация на синдикатите в здравеопазването към КНСБ Слава Златанова и Петя Недкова, заместник-председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, посочиха, че прекомерното натоварване, ниското заплащане и липсата на перспектива развиват "синдром на изпепеляването" в медицинските среди.

В България медицинските сестри са на средна възраст 50 години и след 10 години ще изпитваме сериозни затруднения в сектора, отчетоха Златанова и Недкова, които настояват за регламент за упражняване на дейността на професионалистите по здравни грижи.

Хората от творческите професии, които работят за себе си, са подложени на най-малък стрес, коментираха от синдикатите, като се позоваха на европейски проучвания.

КНСБ настоява синдикати и работодатели да подпишат споразумение за превенция на насилието и стреса на работното място. По думите на Томев конфедерацията още от края на миналата година има вариант на споразумението, но се чака и позицията на работодателите. От КНСБ искат конкретни програми в предприятията за намаляване на стресогенната среда чрез модела за оценка на риска.

Още новини вижте в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още