IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС отмени разпоредба на МЗ, която забавяше достъпа до нови лекарства

Решението подлежи на обжалване и не влиза в сила веднага

17:18 | 24.10.14 г.
ВАС отмени разпоредба на МЗ, която забавяше достъпа до нови лекарства

Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожна разпоредбата на Министерство на здравеопазването, която отлагаше достъпа на пациенти с тежки хронични заболявания до животоспасяваща терапия, прилагана в лечебните заведения, до следващата календарна година, съобщават от Националната пациентска организация.

Това става след като Федерация Български пациентски форум и Националната пациентска организация обжалваха разпоредбата на Министерство на здравеопазването и заведоха дело. 

Решението подлежи на обжалване и не влиза в сила веднага, но пациентските организации изказват надеждата си, че тази несправедливост скоро ще бъде напълно премахната.

В края на 2013 г. Министерство на здравеопазването прие разпоредба, която на практика забавя достъпа на пациентите с тежки хронични заболявания до животоспасяваща терапия, прилагана в лечебните заведения, независимо от факта, че вече са включени в Позитивния лекарствен списък и са оценени като ефикасни и нужни за хората.

Пациентите трябваше да чакат до следващата календарна година, за да започне НЗОК да плаща новите терапии, съответно пациентите да ги получават от болниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още