IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 25 октомври

08:00 | 25.10.14 г.
Преглед на печата за 25 октомври

Брюксел плаща на фермерите заради ембаргото

в. "Новинар"

Европейският съюз стартира допълнителна схема за подпомагане на производителите, които бяха засегнати от руското ембарго. За 16 от страните членки, сред които е и България, се предоставя възможност да приложат предвидените мерки за количества до 3 000 тона.

Молби за обезщетения се подават в областните дирекции на ДФ "Земеделие" до достигане на допустимите за подпомагане количества продукти.

Документите ще се приемат по адрес на регистрация на физическите лица или по адрес на управление на юридическите.

Плодовете и зеленчуците могат да се даряват на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода, уточниха от фонда.

От Българската хранителна банка (БХБ) имат възможност да приемат бързо развалящи се продукти. Освен това по предварителна заявка може да осигури бране.

Русия залови 600 тона контрабандно месо от ЕС

в. "Сега"

Руските митничари заловиха 600 тона месо, скрито под дъвки и плодова каша и идващо от Европейския съюз.

"Месото беше скрито с помощта на стоки, използвани за покритие като дъвки, плодова каша, концентрирани сокове, замразени гъби и други продукти", съобщи руската агенция Роселхознадзор, цитирана от БГНЕС.

Месото пристигнало в 26 контейнера от пристанищните градове Антверпен в Белгия, Хамбург в Германия и Ротердам в Холандия, уточни същият източник.

Според руските експерти месото било произведено в Германия, Белгия, Полша и Холандия.

В началото на август Русия наложи едногодишно ембарго върху голяма част от хранителните стоки, идващи от ЕС, в отговор на западните санкции заради украинската криза.

Съдът отмени текстове от наредба за животоспасяващи лекарства

в. "Сега"

Съдът отмени текстове от наредба на здравното министерство, с която се забавяше достъпа на пациенти до животоспасяващи лекарства. С решение от 23 октомври Върховният административен съд (ВАС) взе решение, според което обяви за нищожна разпоредбата на Министерство на здравеопазването, която отлагаше достъпа на пациенти с тежки хронични заболявания до животоспасяваща терапия, прилагана в лечебните заведения, до следващата календарна година. 

Жалбата срещу текстовете от здравната наредба, приета по времето на кабинета "Орешарски" със здравен министър Таня Андреева, беше подадена от две неправителствени организации - Федерация Български пациентски форум и Национална пациентска организация. Промяната беше одобрена от Министерството на здравеопазването в края на 2013 г.

Според решението се забавя достъпа на пациентите с тежки хронични заболявания до животоспасяваща терапия, прилагана в лечебните заведения, независимо от факта, че вече са включени в Позитивния лекарствен списък и са оценени като ефикасни и нужни за хората. Някои пациенти не успяха да дочакат новите медикаменти, а за други това забавяне означаваше повече болки и страдания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още