IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EBIOSS навлиза на енергийния пазар в Източна Европа през България

Испанската компания ще разработва централи за енергийна когенерация на базата на газификация на отпадъци

15:23 | 25.10.14 г.
EBIOSS навлиза на енергийния пазар в Източна Европа през България

Топлоелектрически централи с огромни комини набраздяват пейзажа в България, където испанската компания EBIOSS Energy ще разработва централи за енергийна когенерация на базата на газификация на отпадъци, пише испанският икономически вестник Cinco Días.

България е входната врата на по-голям пазар, в който компанията иска да навлезе - този на страните от Източна Европа. Причината е проста: 65 на сто от произвежданата в региона енергия идва от топлоелектрическите централи, които зависят от фосилни отпадъци като въглищата.

Новината е съобщена от президента на компанията Оскар Лейва Мендес, който е посетил страната ни, за да инспектира работата по първата стъпка по този път – централата в Карлово. Очаква се тя да започне да функционира през първото тримесечие на 2015 г., като предвидената инвестиция е на стойност 20 млн. евро.

"Убедени сме, че Карлово ще е крайъгълен камък. Градът е нашият шоурум, откъдето ще покажем на света какво можем", казва с гордост говорителят на EBIOSS Луис Санчес Ангрил.

"Всеки проект е много продължителен. Трябват ни между 12 и 18 месеца за подготвителни дейности, получаване на разрешителни и т.н.", допълва той.

Тази централа не е първата, която EBIOSS изгражда, но е първата тяхна собствена, пише БТА. Досега компанията е работила за трети страни в Италия, Франция, Испания, Германия и Португалия.

Ако в EBIOSS наистина са горди с нещо, то е създаването на собствена технология за производство на електроенергия и топла вода чрез газифициране на отпадъци, която позволява отгоре на всичко да се спести емисията на средно един тон въглероден диоксид за всеки произведен мегават час. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още