IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските цени на пшеницата се отразяват незначително върху цената на хляба

Спадът при цените на зърното ще бъде компенсиран от разходите за горива, ток и заплати

09:35 | 30.10.14 г.
<p>
	През следващите няколко месеца се очаква цените на брашното и хляба да останат сравнително стабилни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

През следващите няколко месеца се очаква цените на брашното и хляба да останат сравнително стабилни. Снимка: Ройтерс

Ниските цени на пшеницата и брашното от последната реколта се отразяват минимално на цената на хляба. Това става ясно от анализ, публикуван на сайта на земеделското министерство.

Изкупните цени на пшеница в България се понижават от юли до октомври 2014 г. спрямо края на предходната маркетингова 2013/14 година (юли 2013-юни 2014). Това се дължи на очаквания нов рекорд на световното производство на пшеница през 2014 г. и увеличения експортен потенциал на основни страни производителки от Черноморския регион. Като цяло цените се задържат около сравнително ниските нива отпреди година. За същия период износът намалява с 29%, тъй като българските търговци изчакват евентуално покачване на цените след понижението на международните котировки през последните месеци.

Средната изкупна цена на хлебната пшеница е 296 лв./тон през юли 2014 г., с около 12% по-ниска на месечна база.

Средната изкупна цена на хлебната пшеница за първите три месеца на настоящата маркетингова 2014/15 година е 290 лв./тон – с 2% по-висока спрямо същия период на предходната година.

През следващите месеци се очаква цените на пшеницата в страната да останат сравнително ниски под натиска на очертаващото се рекордно високо предлагане в световен мащаб, пише в анализа.

Авторите му отчитат, че през първите три месеца на настоящата маркетингова година цените на едро на брашно тип „500” се понижават постепенно до средно 623 лв./тон за през септември. Това е с 3,1% под нивото от юни 2014 г. (последния месец на предходната маркетингова година) и с 0,6% под нивото отпреди една година.

При цените на хляба се наблюдава по-слабо изразено намаление в началото на маркетинговата 2014/15 година. През септември 2014 г. средната цена на едро на хляб „Стара Загора” е 1,23 лв./кг, а тази на дребно – 1,37 лв./кг – с по 0,01 лв./кг или 0,7 – 0,8% по-ниски спрямо последния месец на предходната маркетингова година. Средно за периода юли - септември 2014 г. цената на едро на хляб „Стара Загора” намалява с 1,1% на годишна база, а тази на дребно - с 2,6%.

Съотношението между цените по веригата „пшеница – брашно – хляб” в страната се задържа близко до приетото за нормално 1:2:4.

Като цяло цените на брашното и хляба отразяват тенденцията на понижение на цените на пшеницата, макар и с малко по-бавен темп. Експертите обясняват това с технологичното време, необходимо за преработка и реализация на пшеницата под формата на брашно и хляб, а от друга - с факта, че цените на преработените продукти се влияят и от други фактори, като разходите за горива, електроенергия, работни заплати и други.

Прогнозата е, че през следващите няколко месеца се очаква цените на брашното и хляба да останат сравнително стабилни, като ефектът от понижението на цените на пшеницата бъде компенсиран от нарастването на цените на някои от другите разходоопределящи елементи.

Предвид очертаващото се по-високо световно предлагане както на пшеница, така и на конкурентната по отношение на употребата за фураж царевица, през следващите месеци се очаква цените на пшеницата да продължат да се движат на сравнително ниски нива.

Очаква се експортът на пшеница от България да достигне около 3 млн. тона до края на маркетинговата 2014/15 година. За сравнение  през изминалата маркетингова година са изнесени общо 3,7 хил. тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още