IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 30 октомври

07:53 | 30.10.14 г.
Преглед на печата за 30 октомври

Прокуратурата няма да се занимава с кредитните карти на Доган и Етем в КТБ

В. Капитал Daily

Прокуратурата отказва да се занимава с въпроса защо почетният лидер на ДПС Ахмед Доган и бившият министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем не са декларирали кредитните карти от КТБ, които притежават.
В началото на август стана ясно, че картата на Ахмед Доган е издадена през март 2009 г. с лимит от 78 хил. евро. Емел Етем има от 2007 г. две кредитни карти от банката - едната е с лимит 35 хил. долара, а другата - 48 хил. евро. Информацията за това излезе преди няколко месеца, но още тогава от прокуратурата отговориха пред "Капитал", че това е работа на.. Сметната палата. В същото време прокуратурата разследва изпадналия в немилост Христо Бисеров именно заради това, че не е декларирал пред Сметната палата свои банкови сметки в чужбина.

Прокуратурата ще иска имунитета на поне 8 депутати

В. Сега

Главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска имунитета на поне 8 депутати от новия парламент, съобщиха неофициално от държавното обвинение. Тези случаи са излезли, след като прокуратурата е направила проверка за висящи разследвания срещу новоизбраните народни представители. Засега сигурните са единствено Цветан Цветанов и Волен Сидеров, имената на останалите са тайна. По информация на "Правен свят" народни избраници, които може да се разделят с имунитета си, има в шест от осемте парламентарни групи. От прокуратурата обаче обясниха, че проверката не е приключила и броят може да се увеличи.

Парното без такса за сградна инсталация

В. Стандарт

Клиентите на "Топлофикация София", които са свалили радиаторите и имат нулево потребление, скоро няма да плащат такса сградна инсталация. Промяната е следствие от Директива 2011/83/ЕС за правата на потребителите, която от 25 юли 2014 г. е действаща и у нас с промяна в Закона за защита на потребителите.
Никой не пое ангажимента да информира потребителите за новостите, които са факт от средата на годината, и правата, които хората имат. Това коментира адвокат Димитър Греков, председател на УС на Сдружението за правна помощ на потребителите. Директивата е въведена в българското право. С нея се "забранява доставката на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставянето на услуги на потребител срещу заплащане без искане от негова страна" - чл. 62 от Закона за защита на потребителите, обясни адвокат Димитър Греков.

Синдикатите искат Бюджет 2015 да поеме част от дълга на НЕК

В. Стандарт

Държавата трябва да предвиди в Бюджет 2015 разтоварване на системата на енергетиката с поемане на част от дълга на НЕК, като държавно гарантиран дълг. Това заяви на пресконференция в Пловдив Пламен Димитров, президент на КНСБ.
По думите му това е по-безболезненият начин, "отколкото другият, който ни предлагат –да ни вдигат цената на тока с близо 50%, нещо което няма кой да понесе". Димитров обясни, че задълженията на НЕК са в размер на 3 милиарда и 200 милиона лева по цялата верига. Няма как да не се получи запушване и спиране на определени дейности, които да блокират цялата дейност на предприятията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още