IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Лъвов мост" вече е пешеходна зона

С ремонта е възстановен старият облик на моста от началото на ХХ век

10:23 | 30.10.14 г.
<p>
	Консервирани и реставрирани са фигурите на четирите лъва. <em>Снимка: БТА</em></p>

Консервирани и реставрирани са фигурите на четирите лъва. Снимка: БТА

"Лъвов мост" вече е пешеходна зона. От днес движението на кръговото кръстовище е отворено, а до края на седмицата ще бъде пуснато цялото движение, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР.

Цялостната реконструкция на пътния участък между столичните булеварди "Мария Луиза" и "Сливница" е приключило за осем месеца. Реконструкцията е на стойност около 22 милиона лева.

„Помните, че тук минаваха автомобилите, а сега стана една прекрасна пешеходна зона. Изпълнителите се вместиха почти в първоначалния си график, въпреки сериозното забавяне и заради дъждовете и заради откритите археологически структури. Те не са загубени, напротив - експонирани са така, че да може всеки да ги види“, каза кметът.

Новата организация на движението на „Лъвов мост“ ще позволи да се облекчи значително трафикът през съоръжението. Ежедневно през това  кръстовище преминават 60 хиляди автомобила и се очаква след ремонта времето за престоя им в района да се съкрати двукратно.

С ремонта е възстановен старият облик на моста от началото на ХХ век. Възстановена е оригиналната осветителна система с канделабри и ковани декоративни елементи. Консервирани и реставрирани са фигурите на четирите лъва.

Оформено е ново озеленяване и парково пространство, в което са експонирани намерените при реконструкцията археологически находки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още