IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проучванията по пет енергийни проекта у нас спечелиха европейско финансиране

Проектите са на ЕСО и са свързани с изграждането на важни далекопроводи

10:50 | 30.10.14 г.
Проучванията по пет енергийни проекта у нас спечелиха европейско финансиране

Пет енергийни проекта - три на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), както и по един на "Булгартрансгаз" и Националната електрическа компания (НЕК), спечелиха финансиране от Европейската комисия, става ясно от съобщение на пресцентъра на Комисията. Със средствата ще бъде обезпечено проектното проучване на проектите, които са свързани с изграждането на три далекопровода, ВЕЦ и газовата връзка между България и Турция.

Най-много средства ще бъдат насочени към проучванията за изграждането на ВЕЦ "Яденица", което е проект на НЕК. Той ще получи 3,2 млн. евро. 

За енергийната връзка между Бургас и Добрич са предвидени 315 хил. евро. Проектът е на ЕСО. 306 хил. евро ще бъдат платени за проучванията, свързани с далекопровода между ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и гръцкия град Неа Санта, а 279 хил. евро за предвидени за проучванията на енергийната връзка между ТЕЦ-а и Бургас.

190 хил. евро пък ще бъдат насочени към проучванията за изграждането на интерконекторна връзка с Турция, разработвано от "Булгартрансгаз". 

Отпуснатите средства са част от Механизма за свързана Европа в подкрепа на ключови приоритетни за общността инфраструктурни проекти. Общият бюджет на схемата за новия програмен период (2014 - 2020 година) за проекти в областта на енергетиката е 5,85 млрд. евро. 

С безвъзмездните средства в рамките на Механизма за свързване на Европа могат да бъдат финансирани до 50% от допустимите разходи за дейности. При изключителни обстоятелства — когато дадено действие ясно допринася за сигурността на доставките, засилва солидарността между държавите членки или позволява използването на много новаторски решения — механизмът може да покрие и до 75% от разходите за строителство.

Отпуснатите средства в тази кампания са в размер на 647 млн. евро, които са насочени и към развитието на иновационни технологии в електроенергийния сектор.

Един от най-мащабните проекти, които ще получат средства, е изграждането на подводен кабел с дължина 700 километра за ток с високо напрежение, който ще свързва Норвегия и Великобритания. Финансиране получава и проект за интелигентни мрежи по границата между Ирландия и Великобритания. 

С 300 млн. евро пък ще бъде подкрепена работата по изграждането и самото строителство на газова интерконекторна връзка между Полша и Литва. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още