IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 31 октомври

07:05 | 31.10.14 г.
Преглед на печата за 31 октомври

Игра на слонове

В. Капитал Daily

Ако някой много се затруднява да проумее протичащите като TV риалити преговори за новия кабинет, ето един практичен съвет: да мине покрай някоя будка за вестници (най-добре Lafka) и да хвърли бърз поглед на първите им страници. С много малко изключения те всички нямат ама нищо общо с депутата Делян Пеевски и пълното съвпадение на позициите им за бъдещата власт с тази на ДПС е абсолютно случайна. Да я припомним: ДПС ще подкрепи или еднопартийно правителство на малцинството на ГЕРБ, или най-много коалиция с Реформаторския блок, заплашвайки да е "ярка, ясна и силна опозиция", ако участва Патриотичният фронт.

Лидерът на ГЕРБ със сигурност е разбрал посланието, ако направи кабинет с реално мнозинство от над 121 депутати, което формално не би трябвало да зависи от "балансьорските" услуги на ДПС. А пресата го препраща на публиката в "разбираем" вид, съдейки по заглавията само на 29 октомври.

"Кунева, Кънев и сие провалят кабинета", съобщава флагманът "Труд", "Радан се извъртя, вече иска тройка", уточнява "24 часа". "Кунева и Борисов постигнаха вчера съгласие за управленска коалиция. Това обаче бе взривено от ДСБ", допълва партньорски "Преса" и призовава: "Радане, кажи си!". В подопечния на майката на Пеевски "Телеграф" вариантът е "Радан с троен лупинг за коалицията", а в "Монитор" темата е представена с три мнения: "Мишкуването на Радан", "Кабинет на малцинството е най-логичното решение" и "Реформаторите играят двойна игра".

Сигнали за нарушения с храните вече ще се подават и онлайн

В. Сега

Потребителите вече ще могат да подават сигнали за нарушения при продажбата на хранителни продукти в магазини и ресторанти в реално време на новия сайт на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това съобщи вчера председателят на агенцията Пламен Моллов. Сайтът ще тръгне реално на 3 ноември.

Така например, докато човек се храни в ресторант, той може да снима нарушението и да го качи от телефона си заедно с описание на нередностите, обясниха експерти от агенцията. Заедно със сайта ще започне и формирането на "черен" и "бял" списък на фирмите от хранителния бранш. В него ще бъдат публикувани нарушителите, както и добрите примери на коректни фирми. Гражданите също ще могат да дават мнения за компаниите и за съставянето на списъка, но те няма да бъдат отразявани директно, а само след проверка от страна на агенцията. По този начин ще се упражнява граждански контрол върху храните в допълнение към държавния, обясниха още от БАБХ.

Българи се сражават за „Ислямска държава“

В. Сега

Българи са се включили в редиците не терористичната групировка "Ислямска държава" и се сражават на нейна страна. Това разкри вчера военният министър Велизар Шаламанов.Той цитира данни от партньорски разузнавателни служби, но отказа да даде повече подробности. По думите му рискът остава голям и България трябва да подобрява своите способности за противодействие на заплахи.

Според различни публикации хиляди граждани на страни от Западна Европа се сражават на страната на ислямистите. Засега непотвърдените данни са, че около 12 000 чужденци от най-малко 74 страни са пътували в Сирия и Ирак, за да се сражават там на страната на екстремистки групировки. Затова ООН призова всички държави да криминализират участието на свои граждани като бойци в терористични групи.

Задържат парите за заплати на 4,5 млрд.

В. Стандарт

Парите за бюджетни заплати в периода 2015-2017 г. ще останат на относително постоянно ниво от около 4,5 млрд. лв. Това гласи средносрочната бюджетна прогноза за следващите три години, която беше разгледана на последното заседание на Министерския съвет. В бюджета за 2015 г. е предвиден резерв в размер на 350 млн. лв. за нови политики, както и резерв от 70 млн. лв. за преодоляване на последиците от бедствия. С предложената от Министерски съвет актуализация на бюджета за тази година очакваният дефицит за 2014 г. е до 4% от БВП (на касова основа) и 3,6% на начислена база според европейското законодателство.

Това ще надвиши тавана от 3% на бюджетния дефицит, поставен за страните от ЕС. Затова се налага предприемането на спешни мерки за ограничаване на бюджетния дефицит в границата до 3% от БВП в бюджета за 2015 г., се посочва в разгледания от МС документ.

Бензинът се срина до 2,34 лв./литър

В. Стандарт

Цената на най-масовия бензин А 95 се срина до 2,34 лв. за литър на бензиностанциите на "Газпром". Това е с близо 9% по-малко спрямо януари, когато средната цена на А 95 по зарядните станции беше 2,57 лв. за литър.

Спадът спрямо март 2013 г., когато цената беше 2,63 лв., е с 11%. Всъщност поевтиняването на най-търсения бензин е още по-голямо, тъй като "Газпром" предлага допълнителна отстъпка от 7 ст., която реално сваля цената на А 95 до 2,27 лв. за литър. Другата голяма верига бензиностанции - австрийската OMV, предлагаше вчера А 95 за 2,35 лв., а дизела - за 2,42 лв. Сривът на цените на течните горива в момента е резултат от поевтиняването на суровия петрол на международните борси от средата на септември. Очаква се бензинът и дизелът да поевтинеят още и да достигнат най-ниските си нива в периода 20-30 ноември, когато ще се отразят най-ниските цени на петрола в рамките на тази година, които бяха достигнати през последните две седмици.

Лентичка за 9,90 лв. пази от измами за хиляди

В. Новинар

Лентичка, която струва само 9,90 лв., пази информацията от банковите карти и може да спре измами и източвания на хиляди от сметките на хората. Български екип от 4 души е успял за една година да разработи чудото. Те осъществяват идеята си за „стелт” лентата, която пази от крадци данните, като ги прави невидими. Тя се слага върху магнитната лента на дебитната или кредитната карта. „Умната” лентичка е била избрана за най-иновативен продукт в категория картово производство на най-голямото изложение за смарт технологии CARTES America 2014.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 14.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още