IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Оздравяването на КТБ е по-доброто решение от нейната ликвидация

Синдикатът подкрепя решенията на временната бюджетна комисия в парламента във връзка с поставената под особен надзор банка

10:15 | 31.10.14 г. 2
КНСБ: Оздравяването на КТБ е по-доброто решение от нейната ликвидация

КНСБ подкрепя решенията на временната бюджетна комисия в парламента във връзка с КТБ, се казва в прессъобщение на синдиката.

"Продължаваме да смятаме, че оздравяването на банката е по-доброто решение от нейната ликвидация, а за КНСБ решенията на временната бюджетна комисия са именно в посока на оздравяване на банката", пише в позицията, изпратена до медиите.

"Приетото от комисията решение БНБ да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина, се нуждае от редакция с цел конкретизация. Приемаме решението, ако става дума за даване на допълнителен срок на БНБ за разговори с потенциални инвеститори за оздравяване на банката, като се укаже друг срок, например 30 дни, вместо сегашните 5 дни за отнемане на лиценза", уточняват от синдиката.

КНСБ е съгласна с решението на комисията, че трябва да има промени в банковото законодателство, които да гарантират ефективен банков надзор, а оттам и стабилност на банковата система в България. Именно липсата на ефективен банков надзор доведе до ситуация в банковата система да възникне сериозен проблем, без той да е породен от световната банкова криза, смятат от синдиката.

"Солидаризираме се с решението за законодателни изменения, които да осигурят изплащането на гарантираните депозити", казва се още в позицията. За синдиката това означава, че за целта не трябва да се отнема лицензът на банката. Изплащането на гарантираните депозити е един от основните фактори, за да има доверие на вложителите в банковата система.

"Подкрепяме изцяло предложението международно юридическо лице с опит в банковата дейност да проследи извършените от акционерите на банката и свързаните с тях лица операции с активи. До този момент се наблягаше върху установяване на ситуацията, докато тук вече ще се търсят виновните и степените на отговорност", смятат от КНСБ.

Развитието на казуса КТБ можете да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Han Krum
преди 9 години
То какво може да очакваш от синдикатите......популизъм и нишо друго....той Хампарцумян днес си го каза и посочи едно много добро сръвнение за това какво е да се надяваш да спасиш КТБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още