IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 1 ноември

08:00 | 01.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 1 ноември

Честваме Деня на народните будители

www.dnes.bg

Днес е Денят на народните будители. Посветен е на делото на книжовниците, просветителите, на борците ни за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал - Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. През 1922 година Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители.

От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 година е забранен. Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Собствено здравно осигуряване

в. Капитал Дейли

Tрайното избягване на опашките пред личния лекар и чакането в болниците е лесно, ако сте готови да платите допълнително за здравна застраховка. Въпросът е как и кой продукт да бъде избран. Вариантите се разделят на два основни вида – единият е възстановяването на разходите, а другият е подобен на абонамент, каквото беше частното здравно осигуряване преди август миналата година. И в двата случая има определени лимити за използваните услуги и/или стойността им.

На пазара вече се предлагат много различни видове полици, но важният детайл е, че в почти всички случаи те са много скъпи, ако не сте с групов договор за застраховане на повече от 10 души. Има и дружества, които предпочитат да работят само с корпоративни договори, т.е. сключени от името на фирма за застраховка на служителите. Ако все пак ви харесат продуктите на точно тази компания, може да договорите и групова оферта с разликата, че премиите няма да ги покрива работодател, а събралите се хора с личните си средства. При борбата за клиенти едва ли има застраховател, който би отказал сключването на такъв договор.

Новата такса смет ще влезе в сила най-рано през 2016 г.

в. Сега

Най-вероятно нова методика за изчисление на такса смет ще се въведе през 2016 г., а не следващата година, както е според последните промени в Закона за местните данъци и такси. Те бяха направени от БСП, но вчера депутати от ГЕРБ внесоха предложение за удължаване на срока. Те дават нова дата за изготвяне на методиката - до 30 март 2015 г. Дотогава Министерският съвет заедно с Националното сдружение на общините трябва да разработи методика за изготвяне на план-сметката с необходимите разходи за дейностите и за видовете основи, които служат за определяне на размера на налога.

Мотивът за отлагането е, че време почти не остана, а все още няма съгласие между общините и МС за предлаганите начини на изчисление. Общините се опасяват да не се превиши прагът на поносимост на таксата, както и доколко ще се запазят правомощията на органите на самоуправление, пише в мотивите на ГЕРБ. Идеята за нова методика беше да се въведе принципът "замърсителят плаща" и да престане да се ползва като основа данъчната оценка на имота, както е сега. Опити за това се правят от години, но без успех.

Пак няма заплати за работниците от мина "Черно море"

в. Сега

В мина "Черно море" край Бургас отново има напрежение. Работниците са получили само част от заплатите си за септември. Нарушава се графикът за редовно изплащане на трудовите възнаграждения, договорен на браншови съвет след последния протест, алармират от КНСБ.

„Едва вчера на миньорите са преведени по 200 лева от септемврийската заплата", съобщи синдикалният лидер в рудника Чавдар Николашев. От КНСБ призовават за спешно политическо решение за сектора, за да се отпушат плащанията в енергетиката.

Българите по света са 22 милиона

в. Сега

Българите по света са близо 22 милиона. Това заяви във Варна председателят на Асоциацията на българите по света и Световния парламент на българите проф. Григор Велев. Данните на ООН и ЮНЕСКО показват, че българите в никакъв случай не са малък народ.Според него тази цифра трябва допълнително да повдигне самочувствието на нацията.

В следващите два дни във Варна ще се проведе за пети път Конгрес на Световния парламент на българите по света, като участие ще вземат над 200 души, 100 от които от България, а останалите от 38 държави по света. В рамките на събитието ще се отбележат и 1000 години от смъртта на българския цар Самуил.

Пътуваме до Скопие с влак

в. Стандарт

Ще пътуваме до Скопие с влак след 2022 г. Доизграждането на липсващите 92,5 км от линията София - Скопие, част от Коридор номер 8, ще струва 915 млн. евро. София и Скопие са единствените съседни столици в Европа без жп връзка.

Македония започна изграждането на участъка Куманово - Беляковци (31 км) с 40 млн. заем от ЕБВР и ще го завърши през 2017 г. Строежът на отсечката Беляковци - Крива паланка (36 км) ще струва 145 млн. евро и ще завърши през 2020 г. От Крива паланка до Деве баир на българската граница ще са необходими още 500 млн. евро и отсечката ще е готова най-рано в края на 2022 г.

От наша страна трябва да се доизградят само 2,5 км от гара Гюешево до границата, за което са необходими 10,5 млн. евро. Ще се модернизира и жп линията Радомир - Гюешево (88 км), за което са необходими 220 млн. евро. Трябва да се допробият и 644,7 м на наша територия от тунела под Деве баир към Македония.

Пълна промяна за бургаската "Автогара Юг"

в. Новинар

В началото на следващата седмица започва цялостна реконструкция на бургаската "Автогара Юг". В плана за ремонт е предвидено изграждане на Бърза автобусна линия и цялостна оптимизация на транспортната схема на Бургас.

Реконструкцията на автогарата включва построяването на нова сграда на терминала, осигуряване на подходи и спирки за пристигащи и заминаващи автобуси, както и благоустрояване на околното пространство и осигуряването на достъпна среда за хора в неравностойно положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още