IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патрик ван дер Грийндт: Скоро SAP HANA няма да е в продуктовия списък на SAP

Тя ще се превърне в платформата зад всеки продукт, смята глобалният директор за SAP HANA в Atos International

09:06 | 20.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Патрик ван дер Грийндт. <em>Снимка: личен архив</em></p>

Патрик ван дер Грийндт. Снимка: личен архив

Патрик ван дер Грийндт е глобален директор за SAP HANA в рамките на SAP екипа в Atos International. В тази роля той е отговорен за управлението SAP HANA портфолиото на компанията и разработването и предлагането на решения за бизнес развитие. С него разговаряме за SAP HANA и за опита на Atos в тази сфера.

Г-н Ван дер Грийндт, изминалите години бяха много ключови за Atos. Разкажете ни малко за Atos и къде се намира компанията в момента?

Atos е международна компания, доставчик на ИКТ услуги с повече от 76 300 бизнес технолози в 52 страни по целия свят. През 2013 г. компанията реализира годишни приходи в размер на 8,6 милиарда евро. Нашето богато портфолио се състои от високотехнологични трансакционни услуги, консултиране, системна интеграция и управлявани услуги. Седалището на компанията е в Безон / Париж, Франция.

Нашият глобален SAP отдел има над 10 700 SAP експерти, където аз съм отговорен за SAP HANA и услугите за бизнес анализ. 

На SAP Форум България 2014 вие говорихте за SAP HANA - каква стойност носи HANA за компаниите и как прави бизнес процесите по-прости?

Това е може би e най-трудната, предизвикателна, но и най-вълнуващата част и може да се развива успешно само в смесени екипи, когато бизнесът работи заедно с IT. Като стойност може да се определи по много начини, според това, което търсят вашите акционери и клиенти? Дали това са в просто количествено отношение - по-високи приходи, пазарен дял, нивото на обслужване, Time-To-X или друго? Как може дори да се определи количествено ползи, които все още не са известни на този етап?

От друга страна, не гледайте само на обща себестойност. Помислете също и от гледна точка на въздействието върху бизнеса, потребителска продуктивност, отчитане на производителността, инфраструктура, консолидация на пейзажа...

SAP HANA е платформа за приложения в реално време. Каква е нейната тайна рецепта? Тя обединява два пейзажа, анализи и транзакции в една единствена платформа в реално време. Това прави живота ви много по-лесен! с по-малко системи и приложения, и без дублиране на данни.

Кои са основните области, в които Atos допринася при внедряване на SAP HANA?

Atos доставя цялостна бизнес трансформация от край до край за SAP HANA с оценка на бизнеса, подготовка, изпълнение и операции. Това означава, че ние сме вашият надежден партньор по време на целия жизнен цикъл на SAP HANA и извън него. Ние сме сертифицирани за изпълнение SAP HANA и оперативни услуги. Повечето дейности, където ние помагаме на нашите клиенти са в HANA трансформацията на бизнеса и оптимизация на проекти и операции.

Опишете спецификата на новите решения за бързо внедряване? Колко бързо може една компания да внедри HANA?

Бързото внедряване на SAP HANA, което предлага Атос, представлява предварително конфигурирани SAP HANA решения за подобряване на бизнеса (стандартизирани, за многократна употреба). Бързото внедряване на SAP HANA, което предлага Атос, идва с различни опции за внедряване. От традиционните on-premise, частен облак до обществения облак. Времето за внедряване на нашите решения варира от няколко часа до няколко седмици.

Какъв съвет бихте дали на други клиенти, които сега започват своята работа с HANA, според техния бизнес казус? Какви са основните изисквания за успешно внедряване и използване на HANA?

По време на 3+ години работа със SAP HANA научихме много. Нека дам 4 съвета, които със сигурност ще помогнат на други клиенти по време на първите им стъпки. 

1. На първо  място, не гледайте на SAP HANA като на просто много бърза база данни, а като на платформа за данни в реално време. Освен вътрешната база данни, SAP HANA включва библиотеки и търсачки, изчисления, статистика, предсказания, визуализации, Hadoop и много повече.

2. Имайте предвид: Не става въпрос за това  колко бърза е SAP HANA е в числа. Става дума за допълнителните ползи, което скоростта дава! Става въпрос за стартиране на нов начин на мислене за определяне на нови, препроектирани или оптимизирани бизнес процеси. Единствено вашето въображение е ограничение, сега цялата информация е достъпна в реално време.

3. Започнете  с малки стъпки. Не си поставяйте трудната цел да трансформирате цяла компания в реално време на веднъж. Работете постепенно върху различни бизнес области като логистика, продажби, управление на услугата, производство и поддръжка. Започнете извеждайки някои доказателства за концепцията за определения обхват и решения за оценка, за да проучите и определите стойността на решението за бизнеса ви.

4. Създаване  на WOW! ефект. Намерете своето собствено SAP HANA Killer приложение!, приложение, което да използвате в случай, в който трябва да докажете ефекта и възможностите на новото решение.

Нека обърнем внимание и на другите области, в които Atos има опит, и как те могат да  допълват вашите HANA знания?

За да насочваме нашите клиенти в тяхното HANA пътешествие, ние повторно използваме нашите знания, опит и най-добри практики за различни бизнес процеси и индустрии. Например ние работим в тясно сътрудничество с всички SAP решения за производство, продажба и SCM (управление на промените доставка), за да определим местата, в които SAP HANA ще има най-голяма стойност за бизнеса.

Освен това ние инвестираме в обучението на колегите и превръщането им в Експерти по данни, които правят данни и статистически анализ, сложни визуализации и използват данните за обработка на модели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още