IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX спадна за осми път в последните десет сесии

Дори пренебрежимо малка част от блокираните в КТБ средства може да оживи съществено борсата, посочва Явор Спасов от БенчМарк Финанс

18:16 | 21.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SOFIX спадна за осми път в последните десет сесии

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижи с 0,9% петъчната сесия до ниво от 515,24 пункта при оборот от едва 69 хил. лв. Това е осма негативна сесия в рамките на последните десет, през които индексът загуби 4%. За седмицата спадът му е 1,8%, а от началото на годината ръстът се стопи до под 5%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 спадна с 1,4% за седмицата (-0,7% днес) до 103,71 пункта, равнопретегленият BGTR30 е надолу с 1,3% (-0,8% днес) до 405,19 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT отстъпи с 1,2% (-0,3% днес) до 95,56 пункта.

„Ентусиазмът от съставянето на правителство продължи общо два дни. От тогава до днес инвеститорите не намират други поводи за покупки и търговията продължава по начина, с който свикнахме последните два месеца и половина – ниска активност, спорадични пакетни сделки и плавно понижение на цените“, заяви за Investor.bg Явор Спасов, мениджър Бизнес развитие в БенчМарк Финанс.

"Остава надеждата, че някаква част от блокираните средства в КТБ биха могли да се насочат към БФБ. Разбира се, инвестициите в договорен фонд или директно в акциите не са алтернатива на депозита, но биха могли да бъдат част от едно диверсифицирано портфолио. От гледна точка  на пазара, в момента дори пренебрежимо малка част от тези средства могат да окажат съществено влияние и да съживят търговията", коментира той.

"За съжаление локалните фактори отново ни изолираха от еуфорията на световните борси. Върху графиката на SOFIX откриваме само един кратък импулс на ентусиазъм, а може би по-скоро вакуум в предлагането, който представлява тест на низходящата тренд линия на корекцията, както и на съпротивата 530 пункта и на тримесечната средна стойност на индекса. Към момента тестът изглежда неуспешен. За технически край на корекцията ще можем да говорим при евентуално покачване на индекса над 530. Докато се намираме под SOFIX 520 продължение на корекцията към 450 пункта изглежда твърде вероятно. Първата подкрепа е на ниво от 500", допълва анализаторът.     

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още