IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката ни губи 1,5 млрд. лева годишно от травми и злополуки

Медици предлагат създаване на регистър, който да отчита инцидентите и да мониторира системата

10:30 | 23.11.14 г. 1
Икономиката ни губи 1,5 млрд. лева годишно от травми и злополуки

Травмите, които са застигнали българите миналата година, са донесли загуба от 1,5 милиарда лева на икономиката ни.

На толкова се изчисляват минусите в Брутния вътрешен продукт заради временна или трайна нетрудоспособност, до която се е стигнало заради катастрофи, изгаряния, рани, производствени аварии, падания, фрактури и завинаги зачеркнати млади животи.

Това са изчислили застрахователите, съобщава за „Труд" проф. Стоян Миланов. Директорът на „Пирогов", който е и председател на Българското дружество по спешна медицина, вчера води първия симпозиум у нас, посветен на травмите.

„Решихме да се сформира работна група към дружеството, която да работи за регламентирането на травма центровете в България. Всеки знае, че ако го сполети такъв проблем в София, ще отиде в „Пирогов", ВМА или в „Св. Анна", а в страната - в областните болници. Но това трябва да се регламентира", обясни проф. Миланов.

С колегите му искат да се въведе т. нар. триаж, както е при спешните пациенти. Т. е. пострадалите да знаят къде да търсят помощ, а линейките - къде да ги транспортират според състоянието им.

„Настояваме и за въвеждането на регистър, който не само да отчита инцидентите, но и да мониторира системата", посочи професорът. След като такъв заработил в Германия (както и в другите приложили го държави) смъртността и заболеваемостта намалели два пъти.

Причината е, че там, където ставали най-много инциденти или където имало най-много увреждания, се изпращали повече медици и се отделяли повече средства за лечение. „Немският регистър се поддържа само от четирима души като се получава информация от над 5000 точки", допълни шефът на „Пирогов".

В института годишно приемат по 45 000 болни като 20 000 от тях са с травми - след катастрофи, с изгаряния, с фрактури, комоцио и т. н.

А 15 на сто от случаите са с деца. „Не знаем статистиката за държавата, но става дума за стотици хиляди българи", каза още Миланов.

Установено е, че всеки ден в света от травми издъхват 15 000 души, колкото са заразените с ебола за цяла година.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Явно Бизнеса е решил че може да тормози своите служителим но те не трябва да се нараняват, или ако го правят да не го дакларират никъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още