IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 24 ноември

07:46 | 24.11.14 г.
Преглед на печата за 24 ноември

Нови промени затягат контрола при кражбите на парно

В. Капитал Daily

По-малко от половин година от влизане в сила на промените, които трябваше да направят сметките за парно по-точни и да ограничат злоупотребите, се подготвя нова партида предложения. Проектопоправки в Наредбата за топлоснабдяването бяха публикувани на сайта на Министерството на енергетиката за обществено обсъждане и предложения по тях ще се приемат до края на тази седмица (28 ноември).

Част от предложените текстове предвиждат по-строги мерки за кражбите на топла вода, които натоварват сметките на изрядните абонати. Това означава, че ако общият водомер за топла вода покаже по-голямо потребление, разликата няма да се плаща от всички абонати, а само от тези без индивидуални водомери. Причината за това според специалисти е, че без индивидуален уред за отчитане няма как да се изчисли какво е реалното използвано количество гореща вода. Оттам обикновено идват и злоупотребите, твърдят експертите. Поправките обаче предвиждат, ако разликата все пак е твърде висока – над 30%, да се направи проверка на общия водомер за топла вода, което ще бъде за сметка на топлофикациите.

Идеите за пенсионна възраст оголиха редиците в армията

В. Сега

Дебатите около отмяната на ранното пенсиониране на военните са довели до масово подаване на рапорти за напускане и оголване на редиците в десетки поделения в армията. Заради недостиг на военнослужещи Министерството на отбраната (МО) обяви най-сериозното от години набиране на офицери, сержанти и войници - за 2034 души. Това става ясно от списъците, качени на електронната му страница. Търсят се 1592 войници. Най-много са вакантните места в Сухопътните войски - 1306, следвани от бойната авиация - 86, и флота - 77. Обявени са и свободни места за 25 гвардейци, както и за 347 сержанти.

Близо хиляда семейства не са взели детски заради отсъствия

В. Сега

951 семейства с общо 1030 деца не са получили детски надбавки заради натрупани отсъствия от децата им. Това показва справка на Агенцията за социално подпомагане, изготвена за в. "Сега". Това са санкционираните само за първия месец от старта на учебната година, защото данните от териториалните поделения на агенцията се обобщават към 25-о число на всеки месец съответно за предходния. Помощта не се дава за месеца, в който децата са натрупали пет или повече неизвинени отсъствия. Право на детски надбавки имат родителите с доход от 350 лв. на член от семейството. През 2014 г. само за второ дете надбавките бяха увеличени на 50 лв., а за останалите те са 35 лв.

Държавата си дава още 3 години, за да опази имотите си

В. Сега

Ново удължаване с 3 години на мораториума за придобиване по давност на държавни и общински имоти предлага правителството. Този срок е записан в подготвените промени на Закона за собствеността, които бяха пуснати за обществено обсъждане.

Според сега действащите текстове държавата и общините трябва да открият нужните документи за имотите си до края на тази година. След това влиза в сила придобивната давност. Така всеки, който добросъвестно владее държавна земя или сграда в продължение на 5 години, може да бъде обявен за неин собственик. С промените се предлага мораториумът да важи до края на 2017 г.

Изнасяме костюми и сака за Италия

В. Стандарт

Ръст на износа на българската текстилна индустрия и през 2014 г., очакват от бранша. Текстилната индустрия отбеляза доста голям ръст на експорта през миналата година - с около 7-8%. За 2013 г. износът достигна 1,8 млрд. евро - най-високата стойност след 2007 г. Тези резултати ни доближават отново до най-силните периоди и най-високите нива на експорт, които сме достигали преди началото на световната икономическа криза. Това значи, че европейските пазари отново се възстановяват и започват пак да залагат на наши продукти.

Брюксел ни помага за Спешните центрове

В. Стандарт

Оптимизация на болничната помощ трябва да направи правителството през 2015 г., за да получи 83 млн. евро от ЕК за "регионална здравна инфраструктура". Парите ще отидат за ремонт и строителство на спешни медицински центрове и болнични заведения.

В оперативна програма "Региони в растеж" кабинетът се ангажира да извърши "преструктуриране на легловата база в болници, държавна собственост". "Ще бъде направен анализ на системата на болничната помощ на областно, регионално и национално ниво, ще бъде разработена национална здравна карта и план за преструктуриране на болничната помощ в съответствия със здравната карта", пише в ОПРР, цитирана от БГНЕС. Засега за инвестиции в устойчиво градско развитие ще могат да кандидатстват 39 български града. Другите ще кандидатстват по приоритетна ос "Подкрепа за периферни географски области най-силно засегнати от бедност".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още