IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Не се отказвам от ръст на минималната заплата от догодина

Не е сериозно да замразим пенсионната възраст за още една година, предстоят дебати за стъпката, каза вицепремиерът и социален министър за Investor.bg

08:15 | 27.11.14 г. 51
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин за социалната политика пред Investor.bg. <em>Снимка: БТА</em></p>

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин за социалната политика пред Investor.bg. Снимка: БТА

Министерството на финансите вече публикува проектобюджета за 2015 година. От неговата част в социалната сфера е видно, че минималната работна заплата няма да се повишава догодина, че нарастването на пенсионната възраст и стаж ще е със стъпката „Дянков”, тоест с по четири месеца годишно. Планирана е също  отмяната на данъчното облекчение за доходите, непревишаващи 12 минимални работни заплати, запазва се швейцарското правило за индексиране на пенсиите, свиват се разходите в бюджетната сфера

Каква е визията за социалната политика догодина, какво можем да очакваме за пенсионната реформа, за осигуровките, за заетостта и безработицата, какви ще са политиките на пазара на труда. Отговорите на тези и други въпроси вижте в интервюто на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин за Investor.bg.

Министър Калфин, беше ли ви полезен пакетът от мерки за оптимизиране на осигурителната система, предаден Ви от служебният министър Йордан Христосков?

Много е полезен този пакет особено заради това, което ще се опитам да направя през следващата година. Той е съгласие върху дългосрочните параметри на осигурителната система – пенсионна възраст, категории труд, осигурителни вноски - така че различните предложени варианти ще бъдат добра основа за обсъждане.

Ще продължавате ли да настоявате за увеличаване на минималната работна заплата още от догодина, след като проектобюджетът залага нарастване от 2016 година?

Това е първоначалното предложение на финансовия министър, предстои да го обсъдим, да мине през комисии и през парламента, така че има още стъпки, докато се вземе решение. Да, ще продължавам да настоявам за нарастване на минималната заплата от догодина и има много икономическа логика в това, защото ниските доходи водят до това, на което сме свидетели през последните 15 месеца – стагнация, дефлация, ниско потребление.

Проектобюджетът за 2015 година залага нарастване на пенсионната възраст с по четири месеца годишно в следващите три години до 2017 година? Ще искате ли промяна на това правило „Дянков”?

Знаем, че законът „Дянков” не беше отменен, а беше замразен през тази година с идеята да се потърси ново решение, което очевидно не е намерено. А сега за поредна година да кажем, че пак догодина ще търсим  решение, е просто несериозно. Това е един от основните ни ангажименти по отношение на европейските фондове. Аз лично не виждам защо беше приета тази стръмна скала – нарастване с по четири месеца годишно, като мъжете се предвижда да се пенсионират на 67 години до 2018 година. Скалата може да е доста по-плавна, но това трябва да е елемент от цялостното съгласие по пенсионната реформа. 

Какви са вашите забележки по проектобюджета в социалната му част?

Една от моите забележки е по отношение на възрастта за пенсиониране. Най-малкото в момента трябва да се помисли за облекчаване на хората в предпенсионна възраст. Увеличението на възрастта за пенсиониране точно на тези хора ще се отрази много зле. Според мен възможности за по-ранно пенсиониране трябва да бъдат предвидени. Ще настоявам хората, които са пред пенсия, да имат възможност да компенсират и то основно за възрастта. Защото стаж може да се купи, но възрастта е незаобиколим фактор и в това отношение трябва да има някакво облекчение, за да могат хората да излязат в пенсия.

Ако успеем да намерим съгласие с финансовото министерство за по-плавно увеличение на пенсионната възраст, с ангажимент то да продължи и да не е само за една година, и ако намерим вариант да подпомагаме тези, които са в предпенсионна възраст, то тогава действително бихме могли да създадем друг модел, различен от сега действащия.

Ще се застъпите ли за автоматичния механизъм за нарастване на пенсионната възраст спрямо продължителността на живота?

Автоматичният механизъм за нарастване на пенсионната възраст спрямо продължителността на живота е задължителен. Той ще бъде включен, след като се стигне до 65 години възраст за пенсиониране. Но сега трябва да стигнем до тази възраст от 65 години, като имам предвид не догодина, а това да се разтегне в един доста дълъг период напред.

Каква позиция ще отстоявате по отношение на ранното пенсиониране на военните и в специалните ведомства?

Според мен е задължително, като част от цялостната пенсионна реформа, да се търси фактора "възраст" като елемент от промените. Това може да се случи в по-дългосрочен план. Но това, което догодина трябва да избегнем, е да не се разширява още повече ножицата между трета категория труд, от една страна, и първа и втора, от друга.

Все още не е сигурно дали догодина нещата с ранното пенсиониране за първа и втора категория ще останат както са сега, предстоят срещи със синдикати, с бизнеса, с политическите ръководства. Но трябва да търсим някакъв вариант. Не трябва да си мислим, че ако остане сега този модел, той ще си остане така завинаги.

Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 3 rate down comment 1
StefanL
преди 9 години
да ви е честит еврогеиският съюз за 8 години в Ес България е с 1,5 милиона бедни под прага на бедноста от 5 милионна българи. Още 8 години ще чакаме и ще става още по зле гопода европеци от еврогеиският-швестерски съюз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 6 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
Дори по номинал БВП на български работник е 17 700 долара срещу 90 000 на германски работник. Разликата е 5 пъти. 29 евро разделено на 5, е 5,8. 5,8 евро на час трябва да е разхода на работодателите средно за труд на час, за работник на час. ТОЛКОВА ЛИ СА РАЗХОДИТЕ?? И те са малки, но ще се съобразим с производството на бизнеса - което зависи от инвестиции, общото потребление, алчност и некадърност.Социална държава е Дания която харчи 55 процента от БВП, България харчи 25% от БВП. почасовото заплащане на труд тук е 3,5 евро в Германия е 29 евро, а БВП на зает тук е 20 000 долара, на германец е 43 000 долара. България има търговски дефицит, Дания не. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
Социална държава има до 1965 година и в соца и на запад, и дългове няма. Когато почва моделът на Фридман, тогава стават дълговете. Когато не се увеличават заплатите, а се разчита на кредити да предвижват растежа, инвестициите и потреблението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 0 rate down comment 1
Godo
преди 9 години
администрацията ни е равна на естонската - 1,9% от популацията, на германците е 3,5%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
Социална държава е Дания която харчи 55 процента от БВП, България харчи 25% от БВП. почасовото заплащане на труд тук е 3,5 евро в Германия е 29 евро, а БВП на зает тук е 20 000 долара, на германец е 43 000 долара. България има търговски дефицит, Дания не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
Ляво - е защитата на нисшата класа от домогванията на висшата класа. Дясното - е защита на висшата класа от домогванията на нисшата класа. Живков и живковистите бяха и постъпиха дясно. Дания е лява държава, като се види възможността за образование, здраве, и пенсиониране за нисшата класа. И Дания има добра икономика, с положителен търговски баланс и дълг около 50% от БВП. Чили, САЩ, Полша, имат отрицателен търговски баланс, Чили има огромни ресурси А ОЩЕ ОТ ПИНОЧЕТ ИМА ОТРИЦАТЕЛЕН БАЛАНС. САЩ при републиканците, които намалят данъците и угодничат повече на висшата класа, при републиканците правят повече дълг и по-голям търговски дефицит. . При десните е стремеж повече пари да остават във висшата класа и по-малко в нишата класа. Вярно е, че левите изхарчват повече пари за държава, а десните по-малко. Но събираемостта на данъци и растежа се влошават при десните, и те изхарчват готовото натрупано от левите, както Герб изпраскаха резерва и пари от здравната каса плюс булгартабак, а сега искат и от БДЖ да харчат готови пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 7 rate down comment 0
StefanL
преди 9 години
Господин Калфин политическите проститут-ки в сегашно време са най омразната част от обществото! Вие за съжаление принадлежите към този вид политици с агент Гоце. За да влезете в власта сте съгласен да членувате и в ДПС . Осладиха ви се двата мандата като евродепутат при които гушкахте по 30 000 евро месечно. Това обаче се отрази на теглото ви но не и на манталитета ви! Влязахте с големи сомпоси в парламента подкрепени от леви избиратели и за да можете да се задържите на власт се прегърнахте с най-омразната партия на Бъл.парламент ГЕРБ защото знаете че ако отидем на нови парламентарни избори вас вече няма да ви има в парламента. Едва ли вече някой от левите избиратели с чиито глас успяхте да влезете в парламента вече ще гласува за вас. Сега сте влезли в ролята на доброто ченге което само иска но никой не го отразява. Това са сцени от большои театър който показват вашата немощ в това управление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 0
Vesko94
преди 9 години
Раздутият апарат в Гърция бе само част от по-големия проблем с липсата на адекватна регулативна рамка, един модел наложен през 80-те и стриктно следван от всички правителства след това. Наистина имаше trickle, както му казват американците. Алчността на големите корпорации се разпростря и над обикновените хора, които теглеха ли теглеха евтини пари, докато балонът накрая се пръсна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 6 rate down comment 4
mick
преди 9 години
Вдигането на МРЗ обрича провинцията на безработица и на феодализъм.. щото малкото работодатели там са местните феодали. Друг никой не иска да създава бизнес. Виж София ще е доволна от едно ново вдигане на МРЗ .. още нови имигранти от провинцията ще дойдат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 4
supertrader
преди 9 години
Когато на власт дойдат двете Маи ще почнем да се пооправяме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още