IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Порожанов се върна начело на Държавен фонд „Земеделие“

Служебният финансов министър е бил избран единодушно от Управителния съвет на Фонда

19:43 | 27.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Румен Порожанов се върна начело на Държавен фонд „Земеделие“

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ е освободил изпълнителния директор д-р Лозана Василева и е избрал единодушно длъжността да заеме Румен Порожанов, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

В края на август Лозана Василева замени Атанас Добрев начело на фонда, след като в средата на юли Атанас Добрев наследи Мирослав Николов.

Порожанов беше министър на финансите в служебното правителство от август до ноември 2014 година. От март 2011 до септември 2013 г. бе изпълнителен директор на ДФЗ. 

През миналата седмица излезе информация, че връщането му начело на фонда може да се проточи, след като стана ясно, че Софийският районен съд (СРС) е възстановил на работа бившия директор на Държавен фонд "Земеделие" Мирослав Николов. 

През лятото бившият земеделски министър Димитър Греков поиска оставката на ръководството на фонда заради оплаквания от страна на агросектора за работата на Фонда. Мирослав Николов отговори с компромат, като обвини Греков, че лобирал за роднински фирми. Той се защити, като каза, че натискът срещу него е политически. Освен размяна на обвинения се стигна до сигнали в прокуратурата. В крайна сметка на 10 юли Управителният съвет на фонда освободи  изпълнителния директор на Фонда Мирослав Николов и зам.-изпълнителния директор Виолета Александрова.

УС е гласувал д-р Лозана Василева и Атанас Добрев да заемат поста заместник – изпълнителен директор на ДФЗ. Атидже Алиева – Вели и Живко Живков запазват длъжностите си. На заседанието си УС е освободил Иванка Багдатова-Мизова от длъжността заместник – изпълнителен директор на ДФЗ. 

Управителният съвет е гласувал и ресорите на заместник-изпълнителните директори. Живко Живков ще отговаря за директните плащания и информационните технологии. Атидже Алиева – Вели ще отговаря за договориране, оторизация и ПРСР, а д-р Лозана Василева за Технически инспектора и инвестиционно и краткосрочно кредитиране и селскостопански пазарни механизми. Атанас Добрев ще координира дейностите по САПАРД и Програмата за морско дело и рибарство.

Румен Порожанов е магистър по „Аграрен бизнес, икономика и мениджмънт“ и по „Отбранителна индустрия, икономика и мениджмънт“ от Университета за национално и световно стопанство в София. Румен Порожанов има специализации по публични финанси, публично управление и структурни реформи в Joint Vienna Institute, Австрия.

Д-р Лозана Василева защитава докторска степен по аграрна икономика в Университета за национално и световно стопанство и специализира биоземеделие в Университета Южна Бохемия в Чехия. В периода 2003 г. - 2004 г. д-р Лозана Василева работи като старши експерт по агростатистика в Областна дирекция „Земеделие и гори” в гр. Пазарджик. От 2004 г. до 2009 г. е счетоводител, а от 2009 г. е директор на Областната дирекция на ДФ „Земеделие” в гр. Пазарджик.

Атанас Добрев заемаше поста изпълнителен директор на фонда от юли 2014 до септември 2014 година. Той е заемал различни длъжности в продължение на близо 6 години в институцията. Добрев е завършил магистратура специалност „Стопанско управление” във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий”.

Атидже Алиева - Вели през 2005 г. се дипломира като магистър в специалност „Индустриални биотехнологии” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. В началото на 2014 г. защитава втора магистърска степен по „Публична администрация” със специализация „Държавна администрация” в Университета за национално и световно стопанство. От 2007 г. до момента е заемала различни длъжности в ДФЗ.

Живко Живков е магистър по „Право” във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” и магистър „Агроном” от Лесотехническия университет в гр. София. От 2009 г. до 2014 г. е директор на Областната дирекция на ДФ „Земеделие” във Велико Търново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още