IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Ръстът на минималната заплата е от малкото мерки за борба с дефлацията

Социалната политика трябва да направи всичко възможно да подпомогне хората, които изпадат от икономиката, каза вицепремиерът

15:05 | 28.11.14 г. 5
Калфин: Ръстът на минималната заплата е от малкото мерки за борба с дефлацията

Социалният министър Ивайло Калфин обяви, че продължава да се бори за увеличаване на минималната работна заплата. На въпрос по време на парламентарния контрол обаче той посъветва въпросът за ръста на доходите да се задава и на други министри.

„Минималната заплата е от малкото мерки, с които правителството може да се бори с дефлацията и да стимулира потреблението. Правя всичко възможно да защитя тази теза", каза Калфин на въпрос на Мая Манолова.

„Този въпрос трябваше да бъде не само към мен“, каза Калфин за ръста на минималната работна заплата. Той е категоричен, че социалната политика трябва да направи всичко възможно да подпомогне хората, които изпадат от икономиката.

Преди ден министър Калфин обяви в интервю за Investor.bg, че продължава да преговаря за ръст на минималната заплата още от следващата година, а не от 2016 година, както се предвижда.

Той обясни, че вероятно в понеделник ще има извънредно заседание на Министерския съвет за пенсионната реформа и минималната работна заплата.

Социалният министър припомни, че според действащия сега закон пенсионната възраст за хората в трета категория труд ще се увеличи с 4 месеца, стажът за пенсиониране също ще се увеличи с 4 месеца, а възрастта за първа и втора категория ще се увеличи с шест месеца. "Това ще се случи, ако се замрази законодателството във вида, в който това НС го завари", предупреди Калфин.

Мая Манолова пък констатира, че в последно време думата „увеличаване“ се чува не в положителен смисъл, а по отношение на увеличаване на пенсионната възраст, данъка върху лихвите по депозитите, държавния дълг и заемите. "Това са все думи, които предизвикват смразяване сред най-бедните. Очертава се картина на ледников период в социалната сфера", каза Манолова и попита министъра как се чувства в това "ледниково царство".

Манолова припомни на Калфин и програмата на АБВ – че най-важна е политиката на доходите. „Затова гласуваха хората за вас, а не за да работите по Дянковски. Поне вие не спомагайте за връщането на политиката на Дянков", призова тя.

Още новини вижте в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 34 rate down comment 8
Vesko94
преди 9 години
Какви мерки трябва да се предприемат:1. Да се въведе минимално почасово заплащане, което да е обвързано със средното почасово заплащане и да представлява 50% от него за страната, 60% за столицата и 40% за населени места като Видин например.2. Да се въведе необлагаем минимум до 5000 лв годишно, около 417 лв. месечно.3. Да се вдигнат месечните детски надбавки, но да се предоставят само до третото дете, включително.4. Хората с най-ниски доходи да получават купони за храна.5. Да се организират специални социални кухни, особено през зимните месеци.Това са само част от мерките за подпомагане на хората с най-ниски доходи. Необходима е, разбира се, политика на ускоряване на растежа на БВП, за да може държавата да си позволи тези социални политики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 8
Vesko94
преди 9 години
Минималната заплата гарантира някакъв социален минимум, който да гарантира поддържане на основните нужди за живот. Е аджеба, 340 лв какъв живот ти гарантират? Особено в големия град. А и на всичкото отгоре, и 10% данък трябва да платиш. Това е не просто подигравка към труда, това е извращение към човека, в една имаща себе си държава за европейска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 8
redcretin
преди 9 години
Очертава се не ледников период, а сива икономика. С бягство на работоспособните в чужбина, след 2014та вече не минават старите червени номерца! Какво потребление щели да защитават, като са заети да защитават корупцията ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 8
ss_sgp
преди 9 години
работодател, който не може да плаща 200 евро заплата няма право да съществува. По тази логика ще има 'работодатели' предлагащи и 100лв заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 11
RedBot
преди 9 години
Интересно от къде ще дойдат парите, след като БНБ не може да печата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още