IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 29 ноември

08:14 | 29.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 29 ноември

В пенсия ще се излиза и без да се напуска работа

в. Сега

От 1 януари в пенсия ще се излиза, без да е необходимо да се напуска работа. Хората, навършили необходимите стаж и възраст, ще могат да получават пенсия, без да се налага да прекъсват осигуряването си макар и за един ден, както е в момента. Това е единственото облекчение, което се предвижда за бъдещите пенсионери в проекта на бюджета за 2015 г. на Държавното обществено осигуряване.

В кодекса за социално осигуряване ще се запише изрично, че ако поради дефлация процентът в швейцарското правило се окаже отрицателен, пенсиите не се осъвременяват, т.е. няма да се стига до намалението им. НОИ са изчислили, че ако и догодина не се вземе предвид дефлацията и пенсиите се индексират с 2.6%, ще са нужни с 29 млн. лв. повече, отколкото при по-ниския процент за осъвременяване, където ще са нужни 123 млн. лв.

Бюджетът на ДОО за 2015 г. е планиран в размер на 9,639 млрд. лв. От тази сума държавата ще внесе малко над 5 млрд. лв. Дефицитът е в размер на 2.007 млрд. лв., а остатъкът са разходите на държавата като осигурител. Разходите за пенсиите през 2015 г. за първи път ще минат 10% от БВП. Само за пенсии са планирани 8.349 млрд. лв., което вече е 10.1% от БВП. Това е с 0.2% повече от т.г.

Застрахователите са шокирани от исканията на болниците за доплащане

в. Сега

Въпреки здравното осигуряване и застраховане пациентите се натоварват с 48% от стойността на лечението. „Творчеството на лечебните заведения да прибират нерегламентирани пари в последните две години надмина възможностите да регулираме такива процеси", обяви Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно осигуряване. Заради нормативни пропуски болници и медицински центрове събират сериозни суми за нелечебни услуги и за дейности и консумативи, които се плащат и от здравната каса.

Застрахователите искат от наредбата за достъпа до медицинска помощ да отпадне текстът, според който лечебните заведения могат да събират пари за други услуги освен медицинските и да се опише ясно за какво може да образуват цени. В клиничните пътеки на НЗОК пък да се опише кои медицински изделия не плаща касата.

Бойко готов да управлява и без патриотите

в. Стандарт

Бойко Борисов е готов да ръководи и кабинет на малцинството, ако Патриотичният фронт оттегли подкрепата си.. Министър-председателят посъветва всички негови колеги от останалите партии да бъдат „по-тихи и по-мълчаливи“ и да се опитат да запазят стабилността в държавата. И ги поздрави, че благодарение на наличието на кабинет и парламент ЕК одобри първата ни програма за следващия програмен период.

Премиерът свиква извънредно заседание на Министерски съвет в понеделник. На него министрите ще разгледат проекта за бюджет за следващата година. Друга точка е състоянието на язовирите и речните корита у нас. Това стана ясно, след като Корнелия Нинова от БСП изнесе данни, които е събрала от ресорните министерства и агенции. Според тях 268 язовира в България са с неизяснена собственост.

Погват опасните стоки на пазара

в. Новинар

Министерство на икономиката, съвместно с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Комисията за защита на потребителите (КЗП) тръгват на проверки за стоки, които представляват опасност за живота на хората. Месец преди коледните празници, когато обикновено хората пазаруват най-активно, групи от инспектори ще тръгнат из щандовете на магазините, за да проверят какво се предлага.

В екипите на проверяващите, които ще следят за качеството на продуктите, ще се включат и зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, председателят на ДАМТН инж. Стефан Цанков и председателят на КЗП и на асоциацията „Активни потребители“ Веселин Златев, които зорко ще следят за това дали дадена стока е опасна или не.

Природен парк „Сините камъни“ става на 34 години

в. Новинар

Ппрез 1980 г. българското правителство оценява забележителното биоразнообразие в тази част на Стара планина, както и нейния характерен ландшафт и предприема действия за опазването й. Създава се Народен парк, наречен „Сините камъни“. През 1996 г. паркът е прекатегоризиран в „природен“. През 2002 г. площта на парка се увеличава. Понастоящем възлиза на 11 380,8 хектара, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

Наименованието на парка „Сините камъни“ идва от специфичния синьо-зелен цвят на скалите над града. Обяснението за цвета на скалите е в техния геоложки състав – това е едно от най-големите находища на кварцпорфир в Европа. Природният парк е част от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 и е защитена зона по двете европейски природозащитни директиви – за птиците и за местообитанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още