IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5-те предизвикателства, пред които ще се изправят HR мениджърите през 2015 г.

Компаниите трябва да подготвят служителите си да се справят с усложненията и увеличаващата се скорост на развитие на световната икономика

09:30 | 10.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
5-те предизвикателства, пред които ще се изправят HR мениджърите през 2015 г.

Актуални теми и проблеми, засягащи HR индустрията в България, ще бъдат дискутирани по време на единственото в страната изложение – HR Industry 2015.

Пред 5 основни предизвикателства, свързани с управлението на хора в близко бъдеще, предстои да се изправят компаниите в Европа, показаха резултатите от скорошно уеб проучване. Те са свързани с мениджмънт на таланти, менажиране на баланса между работата и живота на хората, менажиране на промяната и културната трансформация и създаването на „учещи организации“. В проучването са взели участие 1355 мениджъри от 27 държави в Европа. Въпросите в проучването са свързани със 17 теми, засягащи мениджмънта на човешки ресурси.

Интервюираните считат, че 5-те топ предизвикателства са както възможност, така и слабост, която компаниите изпитват в момента. Именно те ще бъдат най-важни в управлението на човешки капитал за периода 2010 – 2015 г. Само 30 % от респондентите отговарят, че вече са предприели действия за справяне с изброените предизвикателства в бъдеще.

Тенденцията за глобализация засяга и HR сектора в Европа поради факта, че европейците предприемат пътувания в и извън континента с цел работа. Въпреки това, компаниите трябва да насочат своите усилия към справяне с изброените 5 основни приоритета. А важността на всяка от 17-те теми, включени в проучването, варира според държавата, бизнесът, икономиката и културните предпоставки за всяка страна.

В световен мащаб се забелязва недостиг на таланти. С оглед компаниите да привлекат най-добрите кадри, част от тях вече прилагат стратегии за привличане на таланти от различни дестинации по света. Отново свързано с талантите е и предизвикателството за баланса между работата и живота.

Служителите все по-често избират следващата си работа според това дали имат възможност да се развиват, дали биха постигнали личните си цели на това място и колко ефективно могат да балансират работния и личния живот. Наемането на таланти от цял свят и скоростта, с която се развиват пазарите, ни води до следващото предизвикателство, свързано с менажирането на корпоративната и културната промяна, пред която се изправят служителите.

Компаниите трябва да подготвят служителите си да се справят с усложненията и увеличаващата се скорост на развитие на световната икономика. Те трябва да обърнат особено внимание на това предизвикателство, защото образователните системи на голяма част от страните, взели участие в проучването, не подготвят ефективно учащите и не им дават знанията, необходими им да се справят в бързо променящата се среда.

Последното основно предизвикателство е свързано с демографския признак. Със застаряването на работната сила, компаниите в Западна Европа трябва да смекчат 2 риска – загубата на капацитет и знания с пенсионирането на служителите и застаряването на работната сила като цяло.

Актуалните теми и проблеми, засягащи HR индустрията в България, ще бъдат дискутирани по време на единственото в страната изложение – HR Industry 2015. Това е най-мащабното събитие за бранша, което в началото на всяка година начертава тенденциите за развитие, показва добрите практики в сектора и среща мениджъри и HR специалисти с компании, предлагащи продукти и услуги в сферата на човешките ресурси.

Регистрацията за фирми, желаещи да се включат в HR Industry 2015, е вече отворена, а входът за посетители на събитието е свободен.

Изложението ще се състои на 11 февруари, в хотел Хилтън София. За повече информация посетете сайта: http://hrindustry.bg/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още