IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Baidu постигна споразумение за инвестиция в Uber

Китайският интернет гигант е поредната компания, която се насочи към бързо растящия таксиметров оператор

09:56 | 17.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Baidu постигна споразумение за инвестиция в Uber

Китайският интернет гигант Baidu Inc е постигнал споразумение да закупи дял в Uber, навлизайки по този начин в едни от най-големите транспортни пазари в света.

Компаниите не разкриха колко голям ще е делът на Baidu, нито каква ще е стойността на инвестицията в иновативния таксиметров оператор, пише CNBC.

Сделката беше обявена официално в Пекин от ръководителите на двете дружества. Публичната изява бе първата за главния изпълнителен директор Травис Каланик след заведеното срещу него дело за изнасилване.

Baidu е поредната голяма компания, заедно с гиганти като Goldman Sachs и Google Inc, която се насочи към бързо растящата транспортна компания с пазарна капитализация от над 40 млрд. долара. Агресивният растеж на Uber обаче е придружен от негативна реклама, свързана с някои бизнес практики и забрани в отделни страни.

Baidu и Uber заявиха, че ще си сътрудничат, за да разширят присъствието на таксиметровия оператор в Китай, където той изостава значително от Kuaidi Dache и Didi Dache Kuaidi, поддържани съответно от гигантите Alibaba Group Holding Ltd и Tencent Holdings Ltd.

За възможното партньорство първи преди дни писа Bloomberg

Uber имаше около 18 млн. потребители в Китай през 2013 г., които според прогнозите ще се увеличат до около 45 млн. до 2015 г. според очакванията на консултантската група iResearch.

Говорейки в централата на Baidu в Пекин, Травис Каланик заяви, че неговата компания ще интегрира своите услуги в популярното приложение за смартфони Baidu Maps.

"Милиони хора отварят Baidu Maps всеки ден, за да погледнат накъде да се насочат. Ние можем да ги отведем там", изтъкна той. 

Припомняме, че през мината седмица Uber, който предлага услуги за споделено градско пътуване, започна да оперира в българската столица. Засега технологичната компания ще предлага у нас само нискотарифната UberX услуга. UberX е peer-to-peer платформа (P2P, т.е. предоставяща равноправен достъп) на Uber за споделено пътуване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още