IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Пенсионната реформа трябва да бъде обсъдена и с работодателите

Налице са неспазени процедури по прокарването на предложенията за прехвърляне на средствата за пенсии от частните фондове в НОИ, коментира вицепремиерът

20:03 | 18.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Калфин: Пенсионната реформа трябва да бъде обсъдена и с работодателите

Преди да влязат в пленарна зала предложенията на ГЕРБ и синдикатите за промяна в пенсионната система трябва да бъде подложени на дебати и с работодателите, които са членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Това коментира вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Всички работодателски организации вече се противопоставят на меморандума за разбирателство, който правителството и синдикатите подписаха в неделя.

С мерките, заложени в идеята за радикална пенсионна реформа, не става въпрос за спасяване на Националния осигурителен институт (НОИ), заяви Калфин. Той обясни, че дори при хипотеза всички пари от частните фондове да се прехвърлят в НОИ, то това покрива разходите само за година. Калфин коментира, че подобни резки промени водят до внушение за нестабилност у гражданите, независимо, че в тях може и да има логика.

Вицепремиерът изрази принципно съгласие с готвените реформи в пенсионната система. Той обаче е категоричен, че налице са неспазени процедури по прокарването на предложенията.

„Колегите от АБВ бяха недоволни от пренебрегването на процедурите, както и от тона на финансовия министър Владислав Горанов”, каза социалният министър.

Калфин обясни и практическия резултат от готвените промени в системата на пенсионните фондове. Той каза, че натискът, който ще бъде оказан върху частните пенсионни фондове, ще направи дейността им по-прозрачна.

„Оттук нататък те трябва да убеждават, че са добра форма на инвестиция – нещо, което те към момента нямаха особено задължение да правят“, посочи вицепремиерът.

Цялостна концепция за пенсионната реформа ще бъде готова до края на март 2015 г. Именно и това цели решението за замразяване на реформата в момента - едновременното провеждане на свързани помежду си мерки вместо прилагането им „на парче”, каза още Ивайло Калфин.

Що се отнася до степента на трудност при работата в коалиция Ивайло Калфин обясни, че по много от темите възгледите са различни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още