IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се окаже ли грешна сметката на Путин?

Дълго време руският президент игнорираше икономическата цена на конфликта в Украйна, но западните санкции и срива на петрола промениха ситуацията

11:49 | 19.12.14 г. 98
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин не прецени правилно хода си, смята WSJ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин не прецени правилно хода си, смята WSJ. Снимка: Ройтерс

Когато Русия анексира Кримския полуостров в Украйна през пролетта, западните правителства изпаднаха в яростни нападки. Владимир Путин остана обаче спокоен. Светът в крайна сметка ще се съобрази с новата граница, заяви тогава руският президент пред своите съветници. Деветата по големина в света икономика ще успее да поеме икономическите щети заради наложените от Запада санкции в отговор на подхода на Путин въпреки значителното им влияние, бе убеден тогава Кремъл.

И в продължение на няколко месеца изглеждаше, че много дръзкото начинание на Путин всъщност ще се отплати. „Неговите прогнози се сбъднаха", заяви Алексей Кудрин, бивш финансов министър и дългогодишен съветник на Путин през май. „Много хора вече са се съгласили с новото бъдеще на Крим, поне неофициално", казва Кудрин, цитиран в анализ по темата на The Wall Street Jorunal. 

Освен това Путин изглежда също убеден, че дълбоките взаимоотношения, които е имал през годините с основните търговски партньори, като Германия, ще ограничат негативните ефекти. Така поне твърдят източници на изданието, които по това време са станали свидетели на дискусиите в Кремъл.

Първият кръг от санкциите се отнасяше основно срещу руски официални лица и бизнесмени, свързани с Путин. След официалното налагане руският държавен глава се срещна със своите консултанти. За възможните икономически последици от санкциите обаче той не споменава нито дума. Вместо това той се изказва за един възможен  по-бърз растеж на руската икономика. Но след като операторите на държавната телевизия напускат мястото на изявлението на Путин, правителствени служители изказват пред президента своите тревоги.

И Алексей Кудрин, бившият финансов министър и дългогодишен съюзник на Путин, участва в срещата. Той предупреждава, че санкциите, макар и ограничени до физически лица, ще засегнат растежа на икономиката. По-широкообхватни санкции срещу държавни банки - които се очакваше да последват през лятото, биха били много по-болезнени, прогнозира той. Те биха насърчили бягството на капитали, биха задушили инвестициите и биха отслабнали рублата.

Но сметката на Путин не излиза, той е направил напълно погрешни изчисления, пише още WSJ. Разширените санкции блокират достъпа на Русия до капитали и технологии от Запада. Руската икономика започва да се клати и да навлиза бавно в рецесия. И тогава идва още един удар, който нито западните правителства, нито Русия биха могли да предвидят - цената на суровия петрол, живителната сила за руската икономика, се сви от средата на лятото с 40 процента. Със спада на цените се увеличава и въздействието на санкциите. Рублата навлезе в състояние на свободно падане. Междувременно се разрази истинска валутна криза в Русия, като във вторник местната валута загуби 20% спрямо долара, преди да се възстанови отчасти.

Проблемите се задълбочават, но заради погрешните си изчисления самият Путин се лишава от някои опции. След като през цялата година той игнорираше икономическата цена на конфликта до голяма степен и отстраняваше либерално настроени съветници, които искаха да го предупредят за последиците от политиката му, сега той се опитва да обърне курса. Путин се опитва сега да спечели доверието на бизнеса и да съживи икономиката. На годишната си пресконференция в четвъртък Путин демонстративно омаловажи кризата. Русия би преодоляла сегашната криза в рамките на две години, заяви той.

Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

93
rate up comment 4 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Какви са там, в Крим определено не е важно, важното е, че там американци нямат работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
92
rate up comment 2 rate down comment 2
sisi333
преди 9 години
Абе ти найстина си бил много ***! Те с право те обиждат я вземи и прочети историята бе смрадльо Крим винаги е бил руски там вижеят 87% руснаци 10% татари и я има я няма 2-3% украинци. Може ли да си толкова неграмотен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
91
rate up comment 3 rate down comment 7
Дръзновенн
преди 9 години
Ей БОЛНА ЧЕРВЕНА МАТРЬОШКА... ПРОДАЖНИК МАЗЕН И МНОГО ***.... ВИДЯ ЛИ СЕГА КАК ЕВРОГЕЙОВЕТЕ *** ***.. БОНА ВИ Е ФАНТАЗИЯТА С ВАС КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ, АКО НЕЩО ПРОДЪЛЖАВА ДА ЗАВЛАДЯВА ЧУЖДИ ТЕРИТОРИИ В 21 ВЕК.. *** ПЪЛНИ..ПРЕЧИТЕ ВЕЧЕ..http://***.dnevnik.bg/analizi/2014/12/18/2440239_putinova_rusiia_game_over/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
90
rate up comment 6 rate down comment 3
StefanL
преди 9 години
Евала на Путин ! Ехххх да имахме един такъв политик като него сега щяхме да сме много напред ! А у нас само *** и *** ибрици управляват . олигофренът Плевнелиев мутрата Бойко и ибрика на ердоган местан. Не мислете Русия тя е богата и могъща държава ето и рублата им утре вече е 62 за евро ще се въстанови напълно и ще забраваи за всичко въпреки санкциите на целият свят. Мислете за нашата колониална държава управлявана от еврошвестери и турци от анадола
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
89
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
...И малко за едни други нюанси в евроатлантическите ВС: http://***.regnum.ru/news/polit/1874722.html Четете, не се жалете ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
88
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Сега попаднах на това: http://cont.ws/post/70664и на това: http://***.interfax.ru/russia/408800 - също. Информационната война тече по всички канали но, все пак, интересно е да се прочете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
Дали са алабализми? Пак се огледай внимателно, колко европейски компании вече гризат дръвцето, защото спуснати от Вашингтон директиви им сриват бизнеса. И на руснаците не им е сладко, нито искат война но, имат в пъти по-висока мобилност и централно вземане на решенията, както и са концентрирали военните си усилия, разходи и старания основно върху своята територия, +/- прилежащи периметри, а не, както янките, пипала по цял свят. Те също искат и харчат ежедневно ресурс, в пъти по-голям от реално необходимия на Хамериката и ахмакНАТО. Следователно - дано не става - ако се сблъскат в горещ сблъсък, язък им за цялата икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 9 години
алаблизми ... аз не ги подценявам, но ти определено ги надценяваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 7 rate down comment 8
dakl
преди 9 години
Не само че не греши в сметките си, но със сигурност крайният победител отново ще бъде той и новите му китайски съюзници. Миналият вторник , когато беше пика на пропадането на рублата , се оказа че руснаците са си върнали над 30% от акциите на енергитическите си гиганти листнати наборсата в Ню Йорк, т.е. върнали са си собствеността на половин цена. Китай отказа преразглеждането на суаповата сделка за разплащане с юани и рубли при взаиманат търговия, като на практика като че ли направи "подарък" на Русия от 11 милиарда долара оставайки на курса на рублата от 14 октомврит.г. от когато е сделката.Защо ли???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 1 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Накрая Путин казва, сумата отделена за военната промишленост 2014 и кава, че и 2015 няма да се промени.Обръщай милиардите рубли в евро и спи спокойно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още