IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антикорупционните мерки в Китай засегнаха казината в Макао

Решенията на китайския президент отблъскват богатите играчи от най-големия хазартен хъб в света

13:19 | 19.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Когато президентът на Китай Си Дзинпин направи първото си посещение в Макао тази седмица, казината би трябвало да чуят успокоителни думи от него.

Си, който пристига днес в Макао, за да отбележи 15-годишнината от завръщането на бившия португалски анклав към китайско управление, е човекът, който отговаря за двугодишната кампания срещу корупцията в Китай.

Кампанията отблъсква богатите играчи от казината. Именно те пък превърнаха Макао в най-големия хазартен хъб в света, пише Bloomberg.

Мерките доведоха до загубата на около 75 млрд. долара от пазарната стойност на операторите на казина – сума, която е по-голяма от цялата икономика на Люксембург.

Макао е единственото място в Китай, където казината са напълно законни. То е разглеждано от хората по високите етажи на властта като възможност за заобикаляне на валутния контрол и изпращането на пари от континенталната част на Китай към други „безопасни“ места.

Въпреки че антикорупционните кампании имаха кратък живот в миналото, Си полага големи усилия в опит да укрепи позициите на управляващата Комунистическа партия.

По време на посещението си президентът ще обсъди планирането на дългосрочното развитие на Макао. Информационната агенция Xinhua News писа късно в четвъртък, че стратегията на правителството цели да се преодолеят ограниченията и предизвикателствата пред икономическия растеж на Макао.

Друга статия, публикувана в китайски вестник, разкрива решимостта на държавния глава да се справи с корупцията и е „непоколебим“. Според текста е „грешка“ да се смята, че антикорупционната кампания е към своя край. Властите в Макао ще започнат да прилагат мерки срещу незаконните парични преводи.

Шестте най-големи оператора на казина в Макао са загубили около 75 млрд. долара от пазарната си стойност досега през 2014 г., сочи Bloomberg Intelligence Macau Gaming Market Index.

Богаташите са донесли 80% от общите приходи на Макао миналата година. Ходовете на Си Дзинпин обаче доведоха до първия икономически спад от 2009 г. насам. В момента Макао се готви за първия си годишен спад на приходите на казина, след като шест поредни месеца отчете загуби.

Още видеа гледайте на сайта на Bulgaria On Air
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още