IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CBRE: Най-скъпите офиси в света са в лондонския Уест Енд

Разходите за поддръжка на бизнес имотите са за близо 3000 долара годишно за квадратен метър

16:58 | 19.12.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Разходите за поддържане на първокласен бизнес имот в лондонския Уест Енд излизат по близо 3000 долара за кв. м годишно. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Разходите за поддържане на първокласен бизнес имот в лондонския Уест Енд излизат по близо 3000 долара за кв. м годишно. Снимка: архив, Ройтерс

Най-скъпите офиси в света в момента се намират в Уест Енд на Лондон. Това е записано в последния доклад на експертите от CBRE, обхващащи данните за полугодието, предаде worldpropertyjournal. В същото време в топ 5 по скъпи офиси влизат три локации от Азия.

Според проучването първокласните имоти под наем в момента се покачват най-бързо в Северна и Южна Америка, където основите на имотния пазар продължават да се подобряват. В същото време пет от десетте пазара с най-бързо покачващи се разходи за поддържане на офиси се намират в САЩ. Първокласните бизнес имоти, който най-бързо поскъпват в Щатите се намират Сиатъл, Сан Франциско и Бостън.

Според данните на CBRE разходите за поддържане на първокласен бизнес имот в Уест Енд струват по близо 3000 долара за квадратен метър за година. Втори в класацията е централната част на Хонконг, където цените са средно по 2700 долара на кв. метър. Трети в класацията на CBRE е финансовата улица в Пекин, където стойностите се движат средно около 2100 долара на кв. м за година. Четвърта в класацията отново е китайската столица, но с офисите в централния бизнес район на града. Там разходите по поддържане на офис са средно за малко над 2000 долара на кв. метър на година. На пето място в класацията е руската столица Москва, където цените са около 1775 долара за кв. метър.

Промяната в разходите за поддържане на първокласните офис имоти е огледало на постепенно възстановяване на глобалната икономика, но на различни скорости.

Според данните разходите за първокласен офис в световен мащаб са се увеличили с 2,5% на годишна база. Най-много са се вдигнали разходите в Северна и Южна Америка – с 4,1 на сто, а в Азиатския и Тихоокеанския район те са се покачили с 2,8%. Почти без промяна остават разходите за поддръжка на офиси в Европа, Близкия Изток и Африка, като там те са се покачили с едва 0,3 на сто.

Очакваме постепенното възстановяване на световната икономика да продължи, като това ще допринесе за по-добри нива на наемите и допълнително намаляване на свободните площи на повечето пазари в краткосрочен период. Това обяснява Ричард Баркъм, главен икономист на CBRE. Според него в сегашната среда се очаква разходите по офисите да продължат да се покачват и занапред като това допълнително ще ограничи опциите за компаниите, които искат да работят на такива места. Ползвателите на тези офиси ще обръщат занапред все по-голямо внимание на технологиите, качеството и гъвкавостта на предлаганите офиси. Причината е, че компаниите ше търсят начини да подобрят продуктивността си, обясни Баркъм.

CBRE следи разходите за поддръжка на офисите на 126 пазара в света. Сред 50-те най-скъпи пазари 20 са от Европа, Близкия Изток и Африка, още толкова от Азиатския и тихоокеанския регион и 10 от Северна и Южна Америка.

Конкретно за Европа слабото икономическо възстановяване кара компаниите да се въздържат от наемането на офиси, което води до запазване на разходите в повечето от пазарите тук.

Увеличаването с 0,3 на сто на разходите по наемане на офисите се дължи основно на ситуацията с търсенето и предлагането в градовете във Великобритания, повечето северни пазари, както и силното възстановяване на офисния сектор в Дъблин.

Най-сериозен е спадът на тези разходи в централноевропейските пазари, както и във Варшава, където спадът е с 1,6%. На тези места икономиките са като цяло в добро състояние, но новите сгради, които се предлагат на пазара понижават цените на наемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi.velev
преди 9 години
Разбира се, че не се явява. Благодарим ви за корекцията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Fiscalist
преди 9 години
Ало инвестор, от кога Уест Енд се явява Канари Уорф?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още