IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превес на губещите акции в петъчната сесия

Индексите загубиха по около 5% през седмицата на фона на дебата за промяната в пенсионния модел

18:02 | 19.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Превес на губещите акции в петъчната сесия

Индексите на БФБ приключиха разнопосочно петъчната сесия, както следва: SOFIX (-0,6%) до 516,70 пункта, BG40 (-0,5%) до 103,39 пункта, BGTR30 (+0,1%) до 405,69 пункта и BGREIT (+0,5%) до 96,95 пункта.

На регулиран пазар се сключиха сделки с 60 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 21/30, а при 9 позиции нямаше промяна.

Борсовата седмица премина под знака на разгорещения дебат около промените в пенсионната система, като индексите спаднаха: SOFIX (-5%), BG40 (-4,6%) и BGTR30 (-4,5%). Единствено секторният BGREIT се повиши - с 0,6%.

В момента парламентът обсъжда и евентуално ще гласува спорната поправка. Предложението на правителството е за свободен, но еднократен, избор за прехвърляне на средствата от личните партиди в частните пенсионни фондове към НОИ. Ако навлизащите на пазара на труда от догодина не заявят в рамките на 12 месеца изрично желание за осигуряване в пенсионен фонд, вноските им автоматично се насочват доживот към държавното осигуряване. За вече осигуряващите се засега не се предвижда срок, в който трябва да направят своя избор.

Днес ГЕРБ потвърди, че няма да се откаже от решението си да даде възможност на българите да местят парите си от частните пенсионни фондове в НОИ, но партията е готова на отстъпки от първоначалното си предложение. „Между 1 януари и 31 март сме готови в дебата за цялостния пенсионен модел да приемем и тезата за връщане на средства от НОИ към частните фондове“, каза финансовият министър Горанов.

ГЕРБ останаха сами в предложението си днес, след като отново се разминаха с Реформаторския блок за пенсионната реформа, като сините лидери напуснаха преговорите в парламента, а АБВ обяви, че не подкрепя предложението за втората пенсия.

Президентът Плевнелиев също призовава за отлагане на промяната за пенсионните вноски. Промените трябва да бъдат обяснени разбираемо на обществото и да бъдат обсъдени със социалните партньори, смята държавният глава.  

Вече нито една работодателска организация не подкрепя Меморандума за разбирателство между правителството и синдикатите, касаещ пенсионния модел.

Участници на капиталовия пазар предупредиха през седмицата, че промените в пенсионния модел ще подкопаят системата и ще поставят под въпрос съществуването на капиталовия пазар в страната. Под удар, според тях, ще се окажат и публичните финанси.

Вчера стотици граждани излязоха на протест пред МС и НС срещу идеята за промяна в пенсионната система. Недоволните се събраха след организация в социалната мрежа Facebook. В момента тече протест пред парламента.

Търговията с акции на регулиран пазар днес възлезе на 1,253 млн. лв., като с оборот над 100 хил. бяха Химимпорт (-3,5%) – 263 хил., Адванс Терафонд АДСИЦ (-2%) – 143 хил. и Албена (+1,4%) – 119 хил. С оборот над 10 хил. бяха още 14 дружества.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Синергон (+3,3%) и Фазерлес (+3,2%), а с най-силен спад са книжата на БФБ-София (-5,4%) и ПИБ (-5,1%),

Акциите на Индустриален холдинг България в крайна сметка отстъпиха с 2%, след като в сутрешната търговия поскъпваха с 3%. Дъщерно дружество на холдинга е продало един от четирите си кораба. Цената на която е продаден корабът Марциана не е обявена. ИХ България се оплака в деветмесечния си отчет, че има спад на приходите от чартиране на кораби.

С най-голям оборот за седмицата са Холдинг Нов Век (2,180 млн.), Химимпорт (634 хил.) и Монбат (606 хил.) От компаниите, участващи в широкия борсов индекс BG40, с ръст са само три, водени от Софарма имоти АДСИЦ (6,3%), а с двуцифрен спад са Топливо (-16%), Зърнени Храни България (-15%), БФБ (-12%), Химимпорт (-12%), ЦКБ (-11%) и Неохим (-10%).

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още