IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 2015 г. тръгва план за безвъзмездно саниране на панелки

Ще бъде създаден Фонд за саниране с 1 млрд. лв. държавна гаранция, съобщи Лиляна Павлова

15:14 | 22.12.14 г. 2
От 2015 г. тръгва план за безвъзмездно саниране на панелки

Собствениците на жилища в панелни блокове ще могат да кандидатстват пред общините за безвъзмездно финансиране за саниране на сградите. Условието е да кандидатства цял блок, в който има поне 36 апартамента, а не отделни входове. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която е обсъдила възможността с кметове.

Министърът заяви, че след като в Бюджет 2015 бяха заложени 1 млрд. лв. държавна гаранция за създаването на Фонд за саниране на многофамилни сгради, днес, след заседанието на Министерския съвет с участието на кметове, е обсъден механизмът, по който тази гаранция ще действа.

„Говорим за 100% безвъзмездно финансиране от държавата. Собствениците на многофамилни жилищни сгради няма да имат финансов ангажимент. Етажната собственост трябва да регистрира сдружение и да кандидатства пред общината, че иска включване в тази програма. След това общината ще извърши всички дейности по енергийно обследване, ремонт, саниране и избор на изпълнители“, обясни министърът. 

В страната има 70 259 сгради панелно и стоманобетонно строителство, в които има 1 123 000 апартамента. Това е голям обем жилища, които се нуждаят от мерки по саниране и енергийна ефективност. От тези над 1 млн. жилища 98% са в 28-те областни града.

За да се реализира програмата, Министерството на финансите ще предостави гаранцията за 1 млрд. лв. на Българската банка за развитие(ББР). След промяна в Закона за ББР, банката ще създаде въпросния фонд, чрез който ще привлече финансов ресурс от международни финансови институции, с който да се финансира програмата. ББР ще предостави този ресурс през общините, а заемите ще се връщат от бюджета.

Програмата включва изолация, дограми, вертикални и хоризонтални щрангове, покриви и общи части. Всяка сграда ще получи и технически паспорт.

МРР ще координира дейностите и ще издава методически указания на общините. Вече има и типови документи за кандидатстване.

Тъй като по сега действащата програма за саниране 2007 – 2013 се покриват до 75% от средствата за изолация на панелките, а останалите 25% идват от собствениците, е решено да им бъдат върнати парите, с които са участвали. Целта е да няма дискриминация, обясни Павлова.

Председателят на НСОРБ Тодор Попов заяви, че досегашната програма била тромава и неразбираема за хората. Той поясни, че малките сгради, които не могат да кандидатстват по тази програма, ще могат да се възползват от програма „Региони в растеж“.

Всичко ще е в ръцете на кметовете, каза Павлова.

Кметът на Варна Иван Портних каза, че общината има вече готови проекти, с които ще кандидатства след откриването на програмата.

Стана ясно, че в блоковете, където често има единични санирани апартаменти и сменени дограми, подобренията ще се признават. Ако изолацията не е достатъчно добра, ще бъде надградена, а накрая ще трябва сградата да е боядисана в един цвят.

Павлова допълни, че фирмите изпълнители ще се наберат, след като бъдат обявени търгове. Ще се състави листа с максимално широк кръг фирми. Строителите ще бъдат задължени първо да завършват дадена сграда, а след това да започват следваща.

Първите блокове ще бъдат санирани най-рано през лятото на 2015 г., ако дотогава приключат тръжните процедури.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
Отн.: Интересно държавата как ще подпомогне тези които са бъхтали да си санират самостоятелно жилищата си или са дали повече пари за добре изолиран тухлен апартамент или жилищеПонеже някои хора много се притесняват -предлаганото саниране е пълна и абсолютна порнография. Няма нищо безвъзмездно -ще се плащат някакви 16 вида разрешителни (от собствениците) ...и ще вземат да накарат и старите санирания да плащат разрешителни, ще вдигнат данъците на имотите (че много ги били благоустроили). Даже и да намалят разходите за отопление-няма да намалят сметките. Целият ефект от санирането (ако изобщо ще има такъв) ще отиде директно в джоба на топлофикация -те и без това в момента ни осребряват слънцето като фалшифицират средната месечна температура от Института по метеорология на БАН и като ползват 'собствени стойности' (каквото и да означава това) за целите на калкулациите. Цялата схема е всички пари да отидат у чиновници и шуробаджанаци и да прецакат на макс така наречените 'бенефициенти'.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
vinsa
преди 9 години
Като си недоволен излизай да протестираш, недей циври по-форумите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 5
honaniga
преди 9 години
Интересно държавата как ще подпомогне тези които са бъхтали да си санират самостоятелно жилищата си или са дали повече пари за добре изолиран тухлен апартамент или жилище. Май пак държавата гледа сдвоен аршин. Ако е така аз предлагам нашата държава да подпомогне и собствениците на стари автомобили които замърсяват въздуха и горят много бензин. Все пак сме хора, трябва да си помагаме. Нищо, че някои работят по-две работи за да си купят по-добро, енергийно жилище и по-добра, икиномична кола. Или както се казва-на всекимо според потребностите, ане способностите.Като помисля, че това ще е обшествена поръчка и схемата е ясна-висока цена за държавата, с лоши материали и некачествена изработка.Евала.Това ми напомняше за случаите преди бреме когато безработната ромка имаше право на безплатни компютърни курсове за преквалификация а безработният вишист духаше супата.Приоритетите на държавата не са се променили. Важното е болшинството да я подкрепя, а балъците да си се оправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още