IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 24 декември

08:15 | 24.12.14 г.
Преглед на печата за 24 декември

Westinghouse готви български студенти за енергийното бъдеще

"Новинар"

Четирима български студенти от технически специалности преминаха стажантска програма в Westinghouse Electric Company през 2014 г.

Като част от подписаното наскоро споразумение с Техническия университет – София двама от тези студенти работиха в централата на Westinghouse в Кранбери Тауншип, Пенсилвания. Другите двама, идващи от технически университети във Великобритания, прекараха няколко месеца в Европейския развоен център на Westinghouse за проектиране на системи за контрол и управление, базиран в София.

Като подготовка за потенциалното изграждане на нов ядрен енергоблок в АЕЦ „Козлодуй“ с технология AP1000® на Westinghouse през март компанията подписа двустранно споразумение за сътрудничество с ТУ–София. Клаузите му предвиждат сътрудничество с няколко от факултетите на университета (Енергомашиностроителен и Автоматика) по дисциплини.

"България има дългогодишни традиции и опит в сферата на ядрената енергетика и тази стажантска програма, както и сътрудничеството ни с Техническия университет в София предоставят възможност за допълнително развитие на способностите на следващото поколение професионалисти в сферата на енергетиката – най-вече във връзка с реактора AP1000® на Westinghouse", каза Азиз Даг, вицепрезидент "Ключови клиенти в Европа, Близкия изток и Африка".

Удължават валидността на старите бандероли

"Новинар"

Министърът на финансите ще може да удължава с година срока за реализация на алкохол със стари бандероли. На свое заседание правителството прие наредба, според която бутилираните алкохолни напитки, облепени с бандерол, действащ до датата на въвеждане на нов образец, могат да се реализират до изчерпването им.

Лицензираните складодържатели ще могат да продават спиртни напитки със стария вид бандероли върху бутилките още 12 месеца. Удължаването на срока се налага, за да не се унищожава стока, годна за консумация, единствено заради факта, че е облепена със стар образец на бандерол.

Бутилираните алкохолни напитки са с платен акциз и удължаването на срока не оказва влияние върху приходите в бюджета, уточняват още от правителството. Промените са във връзка с въведения нов образец на бандерол, който е в сила от 1 януари 2014 г.

Държавата осигури безплатни винетки за над 6 млн. лв

"Сега"

Безплатни винетки за 2015 г. осигури държавата за хората с увреждания чрез дирекциите за "Социално подпомагане", съобщи вчера пътната агенция. Раздадени са 2,8 млн. стикери от различните видове на стойност 6 037 437 лв. 

Според нормативната уредба хората с увреждания получават безплатно годишен винетен стикер. Продажбата на винетките за догодина започна на 15 декември, а цените са без промяна. За шеста поредна година стойността на годишната винетка за леки автомобили е 67 лв, месечната - 25 лв, а седмичната - 10 лв. 

До края на декември ще върви паралелна продажба на стикери и за 2014 г., и за 2015 г. Това означава, че ако си закупите месечна винетка за 2014 г. например на 31 декември, тя ще бъде валидна един календарен месец. Годишните винетки за 2014 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2015 г.

От пътната агенция напомниха да се купуват винетки само от официалните пунктове - големите бензиностанции, търговските вериги, офисите на пощите, областните пътни управления и ГКПП.

От началото на годината до 18 декември са продадени общо над 6,2 млн. винетки от различните видове, а приходите са за близо 221 млн. лв.

Citibank планирала да разшири дейността си у нас

Capital Daily

Citibank планира разширяване на дейността си в България и подкрепа за съфинансиране на проекти по европейски програми за българския бизнес, се разбрало на среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски с Холис Харт, управител на задграничните франчайзни поделения на банката. Двамата са разговаряли в централата на банката в Ню Йорк.

"Един от сериозните проблеми на българските предприятия е липсата на адекватна подкрепа от страна на банките за съфинансиране на проекти, реализирани по европейските програми. Това е и съществена причина перспективни бизнеси да се отказват да кандидатстват", заявил Лукарски.

И обяснил, че у нас липсата на пазарни инструменти за финансово обезпечаване на проектите до размера на изискваното самофинансиране е пречка, която води не само до невъзможността на България да усвои предоставяните й средства в цялост, но и "връзва ръцете на българските предприемачи и то онази част от тях, която има обективна нужда"

"Искаме Ситибанк да прави това, което е важно за България и да връщаме обратно добавена стойност в българската икономика и общество", казал Харт, като по негови думи предоставянето на възможности на българския бизнес за съфинансиране на европрограмите ще бъде приоритет в работата на банката у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още