IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предприятията ще правят енергиен одит на сградите на всеки 4 години

В поправките на Закона за енергийна ефективност са записани и изискванията за къщи с почти нулево енергийно потребление съгласно евродирективите

10:20 | 29.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Предприятията ще правят енергиен одит на сградите на всеки 4 години

Всички предприятия в страната трябва да минават през енергиен одит поне веднъж на 4 години. Това задължение се очаква да влезе в сила с поправките на Закона за енергийната ефективност, пише в. „Труд“. Измененията вече са внесени в парламента от Министерския съвет.

Досега предприятията минаваха само веднъж на такъв енергиен одит, който трябваше да определи доколко ефективно се използва отоплението и охлаждането им и дали сградата и съоръженията в нея са на нужното ниво на енергийна ефективност.

В закона се въвежда и българска дефиниция за сгради с близко до нулата потребление на енергия. Това ни задължаваше да направим европейска директива. Припомняме, че според европейските стандарти пасивните къщи не трябва да консумират повече от 15 квт енергия на кв. метър на година, като този стандарт ще важи за всички нови сгради, построени след 2020 г.

Всички обществени сгради, които ще се проектират и строят в България, а и в останалите страни от ЕС, от 2020 година нататък трябва да са с близко до нулата потребление на енергия. За останалите сгради ще бъдат въведени по-малки изисквания за почти нулево енергийно потребление.

Според промените всички сгради държавна собственост трябва да подобряват енергийната ефективност върху 3% от разгънатата си застроена площ всяка година. Дали спазват това, ще се следи от Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още