IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България трябва да усвои 600 млн. евро по старата програма "Транспорт" през 2015 г.

Ще бъде направено всичко възможно да не бъдат изгубени пари по програмата, увери транспортният министър

13:48 | 22.01.15 г.
<p>
	Транспортният министър Ивайло Московски. <em>Снимка: БТА</em></p>

Транспортният министър Ивайло Московски. Снимка: БТА

През тази година трябва да бъдат усвоени 600 млн. евро по Оперативна програма „Транспорт“ (2007-2013 г.), за да не изгубим средства. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на годишния отчет за изпълнението на програмата.

Московски увери, че ще бъде направено всичко възможно да не бъдат изгубени пари по програмата. Той припомни също така, че България в момента преговаря с Европейската комисия, за да бъде удължен с една година срокът за усвояването на средствата от стария програмен период.

Транспортният министър обясни, че целият ресурс на програма „Транспорт“ е договорен. Разплатените пари са над 1,5 млрд. евро, което е малко над 70 на сто от бюджета. От Брюксел са възстановени близо 1,1 млрд. евро, като се чакат парите по последния изпратен към Европейската комисия (ЕК) сертификат от края на декември 2014 г.

Министър Ивайло Московски отчете, че само за една година са пуснати в експлоатация пет големи инфраструктурни проекта – жп линията Михайлово - Калояновец, жп гара Пазарджик, обходният път на Враца, пътят Кърджали – Подкова, както и Речният информационен център в град Русе.

Изпълнението на програмата

През 2015 г. се очаква да бъдат пуснати в експлоатация 260 км жп линии и 125 км автомагистрали, финансирани с пари от програма „Транспорт“ 2007-2013 г., обобщи зам.-ръководителят на Управляващия орган на оперативната програма инж. Галина Василева.

По думите й въпреки изоставането при строителството на автомагистралите "Струма" и "Марица" те ще бъдат успешно завършени преди края на годината. Изграждането на интермодален терминал в Пловдив и модернизацията на жп гарите в София и Бургас също се очаква да бъдат приключени навреме.

Изградени са и 13 нови станции на столичното метро и 13 км нови метролинии, а строителството на новите участъци върви с много добри темпове и основните строителни дейности по тях са вече приключили, допълни Василева. Приключил е и грубият строеж на кулите във Варна и Бургас, които се изграждат по проекта за въвеждането на система за управление на трафика в Черно море.

От представените данни ясно се вижда, че най-бавно върви изпълнението на жп проектите, които са и най-рискови. От близо 509 млн. евро, които са предназначени за жп проекти, са усвоени само 266,7 млн. евро.

При пътните проекти са разплатени малко под 600 млн. евро от общо 879 млн. евро.

Най-добре се движи във времето изпълнението на метрото. Изплатени са над 501 млн. евро от предвидените 528,4 млн. евро. До средата на годината се очаква да бъдат усвоени всички пари за метрото, посочи Василева.

Новата оперативна програма

Министър Московски изтъкна като голям успех одобрението на новата програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за периода 2014-2020 г.

Галина Василева припомни, че вече са стартирали тръжните процедури за изграждането на пътните участъци от лот 3 на магистрала „Струма“, който се финансира от програмата. Общата им стойност е 175 млн. евро, като се очаква изпълнителите да бъдат избрани към средата на тази година.

Тръгна и процедурата за строителството на участъка от магистрала „Хемус“ от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч. По принцип финансирането ще се осъществява с пари от бюджета или със заем и се разчита и на икономии от новата програма „Транспорт“.

В ход е и процедурата за изграждането на първия лот от третата линия на метрото в София – от Ботевградско шосе до ул. „Житница“. Тече подготовката и на документацията за рехабилитацията на жп линията Пловдив – Оризово и на жп възел Бургас, който е в рамките на проекта за втората фаза от ремонта на жп линията Пловдив – Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още