IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московски разпореди разследване за евентуални кражби на нафта от БДЖ

Резултатите от започващата проверка ще бъдат предадени на прокуратурата

11:27 | 26.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Московски разпореди разследване за евентуални кражби на нафта от БДЖ

Министърът на транспорта Ивайло Московски е разпоредил на ръководството на държавния железопътен превозвач БДЖ да бъде извършена незабавна проверка на сигнал за кражба на нафта.

Заповедта е свързана с репортаж в предаването "Разследване" на "Нова телевизия", излъчен  в неделя, в който се разкрива предполагаема схема за кражба на нафта от служители на железниците.

Пред скритата камера на телевизията машинист, задържан за кражба на нафта, разказа схемите, по които се работи в продължение на години. По думите му в схемата участват машинист, стрелочник, охрана, диспечер и ръководител по нарядите. На записа се вижда и чува как машинистът се обажда на ръководител наряди в столичното депо и му предлага 60 лева, за да му назначи смяната към конкретна гара, удобна за източване на нафта. След предаването на сумата машинистът наистина е вписан в разписанието за уречения влак и ден.

„Вътрешен доклад на БДЖ сочи, че разходът на дизелово гориво за локомотивите е скочил спрямо предходната година с близо две цистерни месечно. Не може да се установи къде са потънали те. Една цистерна е 65 тона”, става ясно от думите на журналиста на Нова телевизия Марин Николов.

Резултатите от започващата проверка ще бъдат предадени на прокуратурата, посочват от министерството. Ако се установи вина на служители на дружеството, те ще понесат наказания съгласно съществуващите закони, уверяват още от ведомството.

Припомняме, че БДЖ се бори от години с проблема. През 2012 г.  в Свиленград беше разкрита организирана група, в която са участвали основно машинисти, които са източвали нафта на територията на Капъкуле в Турция. От "БДЖ Товарни превози" съобщиха тогава, че загубите на дружеството в района на Свиленград и Димитровград, който не е електрифициран, възлизат на около 30 до 50 тона гориво на месец.

През март 2013 г. бяха арестувани осем души, шестима от които служители на БДЖ, крали гориво от влакови композиции.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Че е кражба е ясно. "Евентуално" е защото може да се окаже че "наши хора" са в далаверата хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още