IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Умерен оптимизъм на БФБ

Забелязва се някакъв тих ентусиазъм, който предстои да видим дали ще е устойчив, коментира Благовест Крачев от Карол

18:06 | 26.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Умерен оптимизъм на БФБ

Индексите на БФБ приключиха с леки повишения първата сесия за седмицата, както следва: SOFIX (+0,3%) до 498,61 пункта, BGBX40 (+0,03%) до 99,80 пункта и BGTR30 (+0,3%) до 389,43 пункта. Само секторният BGREIT отстъпи – с 0,1% до 96,44 пункта.

"Днешната сесия премина при умерен оптимизъм. В последния час от търговията сделките с енергийните компании на Енерго Про и ЧЕЗ направиха сериозно впечатление на фона на неголемия брой сделки на борсата днес. Цялостно се забелязва някакъв зараждащ се и все още тих ентусиазъм и много инвеститори в момента се колебаят дали това ще бъде устойчиво. Очакванията и предположенията, че купувачите на големия обем акции от споменатите енергийни компании са реални, е възможно да дадат повече светлина по отношение на стабилността на засиления интерес за покупки от днес. На пазара все още няма коментари и очаквания относно изборите в Гърция и пътя, който ще поеме новото управление на южната ни съседка и един от най-големите ни търговски партньори", коментира за Investor.bg Благовест Крачев*, брокер в ИП Карол.

Търговията с акции на регулиран пазар възлезе на 3,368 млн. лв., благодарение най-вече на Енерго-Про Продажби (+8,9%) – 2,105 млн. и Енерго-Про (+10%) – 522 хил. С оборот над 30 хил. бяха още ЧЕЗ Разпределение България (+0,3%) – 356 хил. и Монбат (0%) – 205 хил.

Монбат отчете 129% годишен ръст на брутната печалба през декември. Финансовият резултат преди данъци за миналата година се повишава с 5,7%.

На регулиран пазар се сключиха сделки с 40 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 17/15, а при 8 позиции нямаше промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Енерго-Про, а с най-голям спад са книжата на Петрол (-15,9%).

Днес нямаше сделки с акциите на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ. Облигационерите на дружеството ще гласуват на 11 февруари за преструктуриране на емисията.

Липсваше активност и при Юрий Гагарин АД. Дружеството е взело решение за сключване на договор за финансов лизинг за закупуване на автоматична щанц машина EXPERTCUT 106 PER и машина за топъл печат MASTERFOIL 106 PR, производство на фирма BOBST, Швейцария, като общата лизингова цена на машините е на стойност 2,73 млн. евро, a срокът на лизинговия договор е 67 месеца. Закупуването на машините е обосновано от нарастването на поръчките и обемите на произвежданите опаковки с топъл печат и необходимостта от увеличаване на производствения капацитет на шанцовъчните машини, посочва компанията.

Нямаше търговия и с М+С Хидравлик. Дружеството представи тримесечен отчет за 2014 г., който показа 8,1% ръст на нетната печалба до 11,438 млн. лв. при 5,2% повишение на приходите от продажби до 89,725 млн. лв.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още