IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС няма да компенсира българските млекопроизводители заради руските санкции

Съветът на ЕС засега не възприема положението в българския млечен сектор като кризисно

20:53 | 26.01.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС няма да компенсира българските млекопроизводители заради руските санкции

Въпреки инициативата на България и Румъния и данните за криза в млечния сектор засега Европейската комисия не възприема данните като кризисни, съобщи пред български журналисти в Брюксел министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от БТА. Танева участваше в Съвета на ЕС по земеделие и риболов.

На днешното си заседание Съветът е обсъдил този въпрос на фона на санкциите срещу Русия и въведените от руската страна ограничителни мерки за търговия с някои европейски земеделски  продукти, сред които мляко, млечни произведения, зеленчуци,  плодове и свинско месо.

Танева отбеляза, че са дадени предложения за количествени параметри, по които да бъде  установявано наличието на криза. Нямаше единно мнение по тези  предложения, няма такива определени критерии, поясни министърът.

По нейните думи анализът на цените на млякото и млечните продукти в ЕС все още не говорят за криза в сектора.

„Поискахме  заедно с Румъния да бъдат приложени пет допълнителни мерки, съобразени с нашето производство, тъй като нашата страна не произвежда сухо мляко (компенсирано от ЕС заради ембаргото - бел. кор.), затова мерките на ЕК не оказват влияние за подкрепа  на млечните животновъди в България“, посочи министърът.

„Положителното е, че през декември миналата година бяхме сами в позицията си, че има криза в този сектор, а вече шест държави ни подкрепят и през март ще продължим анализа“, уточни тя. Танева допълни, че нейните колеги от ЕС са били единни в отчитането на необходимостта от солидарност в условията на руското ембарго.

Министърът съобщи, че от март миналата година цената на млякото у нас постоянно спада и към ноември се е понижила с 14 на сто. Танева изрази очакването да бъде постигнат компромис по въпроса за компенсирането на европейските земеделски  производители и отчитането на кризата в сектора. Тя уточни, че  виждането на ЕК за изход е търсенето на пазари в държави извън ЕС.  

Припомняме, че в приетата през миналата седмица от българския кабинет позиция се казваше, че секторите мляко и млечни продукти, както и плодове и зеленчуци са най-засегнати от ембаргото на Русия. Свиването на пазара рефлектира върху изкупната цена на млякото и затова се предлага да има европейски експортни субсидии за сирена, включително българските бяло саламурено сирене и кашкавал. България настояваше и за временна държавна помощ за млекопроизводителите, за да се избегнат масови фалити в цели региони. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
С подобно бездушие и безочие няма как ЕС да противостои успешно на Евразия.Шефа да вземе да разкара ***.те и да назначи нормални хора по високите етажи на властта в ЕС. Тия сегашните клоуни са обречени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
***, арогантни, самовлюбени брюкселски хомосексуалисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
Angel62
преди 9 години
Някой правил ли е тегловна оценка на база последните 5+ години дали е по-добре България да в EU или извън него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 6
Сините камъни
преди 9 години
Докога ще ги траем тия палячовци западняците!Айде вън от тоя еб' н съюз!Днес това, утре онова!Гледат размера на краставицата, не качеството!Тая западна бяла раса се е изродила!Палячовци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Уточни кои продукти у нас са млечни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
supertrader
преди 9 години
Прави са , няма спад на цените на млечните продукти на местния пазар - факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още