IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Временно фургонно селище ще бъде изградено върху държавни имоти в Мизия

Кабинетът преобразува в частна държавна собственост и два терена на НКЖИ, които да бъдат продадени

15:33 | 28.01.15 г.
<p>
	Разрушителното наводнение в Мизия в началото на август взе човешки жертви и причини сериозни щети в града. Снимка: <em>БТА</em></p>

Разрушителното наводнение в Мизия в началото на август взе човешки жертви и причини сериозни щети в града. Снимка: БТА

Правителството прехвърли безвъзмездно правото на собственост върху два имота с обща площ от 59 декара на община Мизия, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Върху имотите ще бъде построено временно фургонно селище за бедстващите и останали без жилища жители на града, който това лято пострада от разрушително наводнение.

С отделно решение кабинетът предоставя и офис с площ от 17 кв. метра в сграда на бул. „Витоша“ в София за нуждите на Комисията по дискриминация в Софийска област. Офисът ще бъде ползван за прием на граждани, фирми и организации за консултации по проблемите на дискриминацията, както и за подаване на жалби и сигнали.

Община Лясковец ще получи имот от 49,5 декара в землището на с. Козаревец. В него са построени пет сгради, които ще бъдат преустроени в дом за възрастни. За реализацията на проекта общината ще кандидатства за средства от структурните фондове на Европейския съюз.

На община Гоце Делчев е прехвърлена собствеността върху триетажна административна сграда на ул. „Александър Стамболийски” №12 в града. След реконструкция местната власт ще използва сградата за задоволяване на жилищните нужди на картотекираните местни жители.

Терени с обща площ 18 дка пък ще получи община Русе. Те се намират в района на кв. „Източна промишлена зона” и са необходими за предстоящата реконструкция на бул. „Тутракан” и жп надлеза с оглед необходимостта от благоустройването на района на граничния пункт и привеждането му в съответствие с европейските стандарти.

Освен прехвърляне на имоти, кабинетът одобри днес и преобразуването на терени, управлявани от Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) в частна държавна собственост. Те се намират в землището на с. Руйно, община Дулово, и представляват два поземлени терена с обща площ 10,8 дка. Решението ще позволи имотите да бъдат продадени, с което ще се реализират приходи, необходими за подобряване на затрудненото финансово състояние на компанията.

Промяна от публична в частна държавна собственост беше направена по отношение на други два имота, намиращи се в землищата на селата Бохот, община Плевен, и Долни Окол, община Самоков. Това са бивша школа за обучение по гражданска защита и бивша ветеринарна лечебница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още