IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се отказа от облекчаването на ограниченията пред вноса на свинско от ЕС

Първият вицепремиер на Русия Игор Шувалов изрази тревогата си заради ръста на цените

13:46 | 30.01.15 г. 2
<p>
	Русия смяташе да отмени забраната за внос на свинско месо от няколко европейски държави и подготвяше инспекции на място.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Русия смяташе да отмени забраната за внос на свинско месо от няколко европейски държави и подготвяше инспекции на място. Снимка: архив Ройтерс

Русия спря процедурите, с които щеше да позволи определени държави от Европейския съюз (ЕС) да подновят вноса на свинско месо, съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

Сергей Данкверт, който оглавява регулатора за безопасност на храните в Руската федерация, коментира пред агенция Интерфакс, че звеното в момента обмисля какво точно да предприеме.

„Опитваме се да излезем от ситуацията и да дадем възможност европейското свинско месо да се върне на руските пазари. Ако обаче европейските ни колеги смятат, че това не е приемливо, няма да предприемаме никакви инициативи“, посочва той.

Руската агенция за безопасност на храните планираше инспекции на място в Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия и Холандия, за да се увери, че продукцията е безопасна, припомня изданието. Регулаторът отхвърли възстановяването на вноса от Балтийските страни и Полша с мотива, че има опасност от африканска чума по свинете.

Русия спря вноса на свинско месо от ЕС точно заради опасност от африканска чума по свинете. По-късно страната наложи забрана на вноса на хранителни продукти от ЕС и други западни държави заради наложените санкции срещу руската икономика. Това коства на европейските фермери и производители стотици милиони евро.

Хранителният регулатор в Русия реши все пак да облекчи забраната. Група от европейски страни, водени от Полша, обаче се оплакаха, че Москва използва пазара на храни, за да наказва опонентите си и да сее разделение. В тази връзка еврокомисарят по земеделието Фил Хоган коментира, че всички държави от ЕС са съгласни, че трябва да покажат солидарност.

Междувременно снощи външните министри на държавите от ЕС удължиха санкциите срещу Русия с шест месеца и разшириха „черния списък“ с лица и фирми, на които им се налага забрана да пътуват и се „замразяват“ техни активи.

Днес първият вицепремиер на Русия Игор Шувалов изрази тревогата си заради ръста на цените и призова да се използват пълноценно механизмите на федералната антимонополна служба с цел избягване на спекулации.

Шувалов отбеляза, че са необходими и „внимателни законодателни инициативи“ в областта на административните ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още