IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законови промени дават правно основание на новите директни плащания

Назначаването и освобождаването на директора на ДФЗ ще става по-лесно

14:44 | 30.01.15 г.
Законови промени дават правно основание на новите директни плащания

Схемите за директните плащания на земеделските производители ще се прилагат по нови правила. За първи път ще се прилагат схеми за обвързано подпомагане за животни, плодове и зеленчуци, решиха единодушно народните представители, като приеха на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, съобщи БНР.

Припомняме, че новите правила за директните плащания отдавна са известни, а сега с приемането на промените на практика се дава законово основание за прилагането им.

Става възможно само шестима членове на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" да вземат решения за изразходването на евросредствата и назначаването и освобождаването на изпълнителния директор на Фонда. Според сега действащия закон Управителния съвет заседава, когато присъстват най-малко две трети от неговите членове, които са 11. Сега с промените при кворум от осем души ще е достатъчно шестима да гласуват „за“, за да се вземе решение.

С промените се създават правни основания министърът на земеделието директно да издава наредби, свързани с Общата селскостопанска политика.

Бюджетът, който ще получат земеделските стопани за кампанията по директните плащания за тази година, е в размер на над 1,4 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още