IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barnes & Noble ще отдели своя бизнес, свързан с колежанското образование

Веригата книжарници възнамерява да създаде нова публична компания за този сегмент, оценяван на 775 млн. долара

12:00 | 26.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

До края на август тази година Barnes & Noble Inc. възнамерява да отдели своя бизнес, свързан с колежанското образование, в отделна публична компания. Освен това все още няма яснота относно плановете на веригата книжарници да съживи бизнеса си с дигиталните четци Nook, пише Wall Street Journal.

Първоначално Barnes & Noble смяташе да се раздели и с Nook. Този сегмент, който се състои от електронни книги, устройства и аксесоари, претърпя спад на приходите от 55% по време на празничното пазаруване, което затруднява компанията в определянето на подходяща оценка за инвеститорите.

Според новия план бизнесът с електронни книги ще остане в рамките на основния търговски сегмент на групата, който включва и сайта BarnesandNoble.com.

Дълго време от Barnes & Noble твърдяха, че се нуждаят от дигитални услуги, които да предлагат на своите клиенти. Запазването на бизнеса с Nook ще позволи това.

Предложението за отделяне на бизнеса, свързан с колежанското образование, идва в момент, в който магазините на Barnes & Noble, наброяващи 649, явно са се стабилизирали. През последните 12 месеца търговецът постави по-голям фокус върху събитията в книжарниците, което е увеличило посещенията. В резултат на това за деветседмичния празничен период до 3 януари 2015 г. приходите от продажби се покачват с 1,7%.

Бизнесът, свързан с колежанското образование, се извършва в 714 магазина, а Barnes & Noble го оценява на 775 млн. долара.

За 26-седмичния период, приключил на 1 ноември 2014 г., компанията е реализирала приходи за 977,4 млн. долара, което е с 1,4% повече при 963,5 млн. долара година по-рано. Нетната печалба обаче намаля почти наполовина до 10,7 млн. долара при 22,5 млн. долара вследствие на нови инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още