IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 февруари

08:30 | 28.02.15 г. 1
Преглед на печата за 28 февруари

Отпускат 160 млн. лева за превенция на наводнения

в. "Новинар"

Близо 160 млн. лева ще бъдат отпуснати за превенция и управление на риска от наводнения и за справяне със свлачища. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в парламента, като уточни, че това ще стане по новата оперативна програма "Околна среда".

"С цел да подпомогнем ангажиментите на България за рискове от наводнение МОСВ планира и изгражда система за следене на водите в реално време", посочи Василева.

По думите ѝ изчисленията показват, че всяко 1 евро, похарчено за превенция от наводнения, спестява 8 евро, които се изплащат впоследствие за справяне с щетите от тях.

"Безспорно тежки са загубите не само заради материалните щети от наводненията, но и заради човешките животи, които бяха загубени", заяви тя. "Целта на Закона за управление на водите и на МОСВ е да се осигури интегрираното управление на водите в интерес на обществото и опазването на живота и здравето на населението", допълни тя.

Дарили сме 5 млн. лева през телефона

в. "Новинар"

За 7 години сме дарили близо 5 млн. лева през мобилните си телефони. Това отчетоха от дарителската платформа DMS, които предвиждат да увеличат възможностите за даряване на пари за различни каузи.

"От старта на DMS 17 777 през 2007 г. досега са се възползвали 590 кампании на физически лица и организации, които са набрали общо 4 889 333 лева", допълниха те. По думите им през 2014 г. дарените средства са се увеличили двойно спрямо 2013 г.

От четвъртък е стартирала и информационна кампания "Не чакай следващата Коледа", която представя новите възможности за даряване на пари с SMS абонамент или онлайн.

ДАИ, НАП и МВР започват проверки за колите на Uber

в. "Капитал Daily"

Държавната агенция автомобилна администрация, Националната агенция за приходите и МВР започват проверки за нерегламентирани превози, сред които попада и услугата Uber, казва в интервю за "Труд" директорът на ДАИ Цветлин Цветанов. Според него, за да се стигне до санкция, ще трябва да се докаже, че пътникът в спрения автомобил е заплатил за превоза.

Цветанов уточнява, че в България таксиметров превоз може да се извършва само след получено разрешение от ДАИ, а до момента не са подавани документи за такова от Uber. Имахме среща с браншовите организации на таксиметровите превозвачи, които се оказа, че са дали сигнал до прокуратурата срещу Uber. Тя излезе с определение да ѝ подадем определена информация и ние го направихме", казва директорът на ДАИ.

Според него, ако бъде заловен водач, който предлага превоз срещу заплащане, без да има разрешително за таксиметрова дейност, го заплашва спиране на автомобила от движение за до 6 месеца и 1500 лева глоба при първо нарушение и 3000 лева глоба плюс спиране на автомобила за една година при повторно нарушение. Санкциите се налагат с наказателното постановление, което може да се обжалва в съда.

В отговор на въпрос Цветанов казва, че след свързването на пунктовете за технически прегледи в единна информационна система, при направени 122 000 прегледа от началото на година са открити 7200 на коли, собствениците на които не са си платили данъка. За близо 7700 МПС-та обаче в системата не е намерена никаква информация.

"Твърде е възможно онези, за които няма данни, да имат регистрация в КАТ, но да нямат регистрация в общината. Проблемът обаче е в самата община. За да се разреши, той трябва да има взаимна свързаност между КАТ и общините, но не е коректно аз да коментирам защо няма", посочва шефът на ДАИ.

Попитан за максималната възраст на колите, ползвани за таксита, Цветанов казва, че преди време с промяна в наредбата тя е увеличена от 10 на 15 години и това е оптималната възраст.

Според шефа на ДАИ за момента не се работи в посока шофьорските изпити да бъдат дадени на външна компания на концесия. "Ако все пак това стане, контролът ще продължи да се прави от страна на държавата", уточнява Цветанов.

Чакаме инвестиция от Австрия за 120 млн. евро

в. "Стандарт"

Подготвя се нов закон за обществените поръчки, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на среща с представители на Австрийския бизнес кръг в България. Очаква се законът да бъде готов през втората половина на 2015 г.

"Вече е сформирана междуведомствена група под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев и се работи по изготвянето на проекта на закона", каза министърът. Той подчерта, че въвеждането на електронни поръчки е сред основните приоритети на Министерство на икономиката и е една от мерките, които ще доведат до преодоляване на корупцията и повишаване доверието на чуждестранните компании в България.

На срещата министърът посочи, че в момента България се намира в благоприятно положение, тъй като нестабилната ситуация в Гърция създава предпоставки за пренасочване на инвестиции към страната ни.

Лукарски подчерта, че за повишаване на инвестиционния интерес към България е необходимо да бъдат проведени сериозни реформи като например намаляване на административната тежест. На срещата представители на австрийския бизнес повдигнаха въпроса за възможностите, които се създават по новата ОП "Иновации и конкурентоспособност".

Министър Лукарски посочи, че големите компании ще могат да участват в процедурите по приоритетна ос 1 "Технологично развитие и иновации" и в мерките за енергийна ефективност, които са част по приоритетна ос 3. Общият бюджет на оперативната програма е 1,39 млрд. евро, а първата процедура се очаква да стартира през март. На срещата стана ясно още, че през тази година се очаква и нова австрийска инвестиция в размер на 120 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ASTIN
преди 9 години
"Юбер" в България - Нож в герба на таксиметровата и автомобилна мафия. В други държави може, но тук НЕ!!! По-добре Европа да ни глоби и да платят българите, отколкото да спрем изгодната далавера с шофьорските книжки!!! КЛОУНИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още