IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 март

07:44 | 04.03.15 г.
Преглед на печата за 4 март

ПИБ ограничава ръста на кредитирането заради Брюксел

В. Сapital daily

Първа инвестиционна банка (ПИБ) планира до 2016 г. да е възстановила нивата си на депозитите отпреди тегленията от средата на юни 2014 г., както и да обвърже ръста на кредитирането с този на влоговата си база. Банката е поела и ангажимент за повече фокус към ритейл кредитирането, с което да балансира портфейла си и да намали концентрацията. Това са част от малкото неща, които стават ясни от писмото на Европейската комисия от 29 ноември миналата година, с което се одобрява държавната помощ под формата на 900 млн. лв. депозит на финансовото министерство в банката. В документа, публикуван с три месеца закъснение, по искане на ПИБ са заличени голяма част от статистическите и прогнозните данни, което е нормална практика и беше очаквано. Скрити по неизвестни причини обаче остават и цели пасажи, както и детайли от конкретните ангажименти, които ПИБ и българската държава са поели.

Представят новия дълг в Лондон, Виена и Париж

В. Стандарт

На 16 март стартира т. нар. роуд шоу, на което министърът на финансите Владислав Горанов ще представи пред потенциални инвеститори новите облигации, които ще пусне страната през пролетта на международните капиталови пазари. Обиколката през финансовите центрове на Европа ще мине през Мюнхен, Франкфурт, Лондон, Виена и Париж, като ще продължи 3 дни, пише Ройтерс. Пазарите са добри, има много свободни пари и България може да се възползва от това, коментират източниците на Ройтерс.

Съдът върна на държавата 5 църкви в Арбанаси

В. Стандарт

Върховният касационен съд отсъди петте уникални средновековни църкви във великотърновското село Арбанаси да останат владение на държавата. Претенции към собствеността имаха от Великотърновската митрополия. Върховните магистрати отмениха решението на Окръжния съд във Велико Търново, с което старинните храмове "Рождество Христово", "Св. Димитър", "Св. Архангели Михаил и Гавриил", "Св. Атанасий" и "Св. Георги" бяха признати за собственост на Светата митрополия.

Претенцията за храмовете предяви Великотърновският митрополит Григорий. Владиката заведе дело, а след решението в негова полза на първа инстанция жалба до ВКС подадоха Областната управа, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на културата.

Потребителите ще могат да съдят кредитните посредници за неизгоден заем

в. Сега

Кредитните посредници ще изплащат щети на клиентите си в случай на неизгодна сделка, научи "Сега". Tова ще стане възможно до май 2016 г. с приемането на Закона за ипотечния кредит. Той трябва да въведе правилата на евродирективата за договорите за кредити за жилищни недвижими имоти.

В момента по новия нормативен акт работят в БНБ. Консултантите ще бъдат длъжни да поддържат застраховка "Професионална отговорност" за евентуалните щети, които могат да нанесат със съветите си. Плащането обаче ще става само след влязло в сила съдебно решение срещу консултанта или предварително споразумение. Според експерти това е стъпка в правилната посока.

САЩ заговориха за още по-сериозно военно присъствие в България

в. Сега

Плановете на САЩ да разположат няколко бронирани машини в страните от източния фланг на НАТО, включително и в България, вече започнаха да придобиват конкретни измерения. През следващите четири месеца командването на щатските сили в Европа възнамерява да разположи бригада в България и Румъния.

Плановете са част от разширяването на щатския ангажимент към ученията "Атлантическа твърдост", е заявил командващият на 173-та въздушно преносима бригада полк. Майкъл Фостер, цитиран от "Спутник". "България и Румъния са двете страни, където имаме готовност за дислоциране", казва Фостер в Центъра за международни стратегически изследвания във Вашингтон. "Атлантическа твърдост" стартира през април миналата година в трите балтийски държави - Естония, Латвия и Литва, както и в Полша, за да демонстрира ангажираността на САЩ към НАТО след началото на конфликта в Украйна.

Руснаците отново се юрнаха на нашите апартаменти

В. Новинар

Руснаците отново имат интерес към имотите у нас, а Бургас е първенец по новостроящи се сгради. Това отчитат от водеща агенция за недвижими имоти. Според брокерите братушките имат намерение да купуват апартаменти, но в момента изчакват. Бургас бие рекордите по брой на започнатите жилищни сгради през миналата година. Техният брой е 417, което е с малко над 14 процента спрямо 2013 година. Реалната застроена площ на новите имоти е близо 276 000 кв м, което е с около 15,5 на сто повече спрямо предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още