IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо производителите на сиренето пармезан в Италия бият тревога

Цената на деликатесното сирене е спаднала с 20% до 7,31 евро

17:22 | 05.03.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Кризата е по-опустошителна за производителите на пармезан, отколкото земетресението, съсипало региона, в който се произвежда традиционно това емблематично италианско сирене. Това заявиха в четвъртък в Болоня представители на сектора, съобщава AFP, цитирана от БТА.

Цената, която получават производителите на Parmigiano-Reggiano, прословутото сирене с контролиран произход, е спаднала с 20% миналата година, като през януари 2014 г. то е струвало 9,12 евро, а в края на декември - 7,31 евро, сочат данни на италианската асоциация на селскостопанските производители Coldiretti.

Тази ситуация излага на риск сектора, който има оборот от около четири млрд. евро, ако се вземе предвид и сиренето Grana padano, което е близко до пармезана, заяви организацията.

Производителите на пармезан, чийто традиционен район на производство е областта Емилия - Романя, между Парма и Болоня, са недоволни и от конкуренцията на сиренето, имитиращо пармезан. На демонстрация в Болоня в четвъртък бяха показани и някои от тези фалшиви сирена.

През 2014 година за първи път производството на сирене, имитиращо пармезан, едно от най-копираните сирена в света, е изпреварило производството на истинския пармезан, заявиха от Coldiretti.

Според асоциацията производството на фалшиво сирене пармезан миналата година е надхвърлило 300 000 тона, главно в САЩ, спрямо 295 000 тона, произведени в Италия.

През януари 2012 г. силно земетресение засегна района на производство на Parmigiano-Reggiano. То нанесе сериозни щети на производствените помещения.

Сиренето Parmigiano-Reggiano е защитено на европейско равнище благодарение на названието по контролирано място на произход. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
динамо
преди 9 години
Като е защитено на европейско ниво ЕС да защити както трябва правата им и в САЩ т.е.това което се произвежда там да си наси друго название.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още